IMF: “Nog geen datum voor tweede tranche IMF-lening’

Raphael Anspach
Raphael Anspach
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog geen datum bepaald waarop de tweede tranche van de IMF-lening uit de Stand By Arrangement (SBA)-hulp aan Suriname overgemaakt zal worden. Dit zegt de IMF press officer Rahpael Anspach in een exclusief interview aan Dagblad Suriname. ‘We gaan deze week meetings houden met de Surinaamse vertegenwoordigers in de context van de voortdurende discussies en evaluaties van het door het IMF ondersteunde economische hervormingsprogramma’s’, geeft Anspach verder aan, als hem gevraagd wordt of Suriname wel voldoet aan de eisen van het fonds voor de lening. ‘In deze fase kan ik alleen dit kwijt’, geeft Anspach diplomatisch aan.
Twijfels
De lening van US$ 478 miljoen, die Suriname eerder in het jaar sloot met het IMF, staat op springen. President Desi Bouterse heeft deze week zelf gezegd twijfels te hebben over de lening, die gepaard gaat met zware eisen die de burgers niet kunnen dragen. De eerste tranche van de lening, groot US$ 81 miljoen, is in juli gestort op de rekening van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Bronnen melden dat de tweede tranche in september gestort moest worden, maar dat niet is gebeurd. “Het IMF is niet tevreden met de uitvoering van de maatregelen door de regering om subsidies los te laten. Onder andere de verhoging van de brandstofprijs en EBS-tarieven moesten verhoogd worden, maar dat is aangehouden”, meldt de bron. IMF press officer Anspach spreekt deze bewering echter tegen. Feit is dat de maatregelen die gepaard met de IMF-lening niet gedragen kunnen worden door de Surinaamse samenleving.
Hoera
De gang naar het IMF werd voor de ondertekening van de overeenkomst sterk bekritiseerd door de oppositie en andere maatschappelijke groeperingen. Echter, de propagandamachine van deze regering counterde steeds met programma’s op radio en tv door de burgers wijs te maken dat IMF de beste en enige oplossing was om Suriname te redden uit zijn noden. Vooral voormalig minister van Financiën en diplomaat Subhas Mungra werd door de staatsmedia gebruikt om de opposanten te bestrijden. Mungra haalde in april op onder andere het regeringsprogramma Info Act aan hoe geweldig het IMF was. ‘Je moet het IMF zien als een eerste hulp bij ongelukken. Zij verlenen hulp in de vorm van deviezen. Je moet het zien ‘dat het land ziek is en dat IMF eerste hulp biedt’’, vertelde Mungra. ‘Je zal hierna ook wat spuitjes krijgen die pijn doen’, doelende op de bezuinigingsmaatregelen. ‘We moeten zuiniger leven, het komt goed’, zei hij toen op Info Act. Mungra noemde de IMF-lening een Surinaams programma, dat door het beste onderzoeksinstituut getoetst is. ‘Het is geen objectieve benadering van de oppositie, die zegt dat het bergafwaarts zal gaan met het land met deze lening.’ Dat Suriname volgens de oppositie een knieval voor het IMF heeft gemaakt, dat betitelde Mungra als ‘politieke uitspraken’.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!