Woensdag 23 januari 2019

Juanito Venlo moet een celstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar uitzitten. Behalve deze straf kreeg hij ook nog een boete van SRD 1000 opgelegd, te vervangen door 3 weken hechtenis. Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor heeft deze verdachte conform de eis van officier van justitie Roy Elgin veroordeeld. Deze verdachte wordt verweten dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan illegale goudwinning op het terrein van Iamgold. De verdachte was samen met zijn voortvluchtige comparanten bezig goud houdende ertsblokken te verzamelen bij de Majopit van Iamgold. De verdachte had een zak met het erts bij zich. Hij werd gesnapt door de beveiliging van het bedrijf. Aan deze verdachte had het Openbaar Ministerie een boetevoorstel ter afdoening van de zaak buiten proces gedaan. Echter had hij geen SRD 2.000 om te betalen en hij werd conform de regels ingesloten. Op de zitting werd een politieman als getuige gehoord. Hij had de verdachte aangehouden en binnengebracht. Hij werd verder door deze verbalisant gehoord. Volgens de politieman had de verdachte verklaard reeds 3 keren zich schuldig te hebben gemaakt aan dit strafbaar feit. Hij werd door iemand van Nieuw Koffiekamp benaderd om het goud houdend erts te gaan rapen. De anderen waren bij het zien van de security van het bedrijf weggerend en deze verdachte werd door hen aangehouden.
De vervolging heeft bij de strafeis rekening gehouden met de persoon van de verdachte. Hij geeft het feit volmondig toe. Echter had de verdachte bij de rechter-commissaris verklaard dat hij een boswandeling maakte toen hij werd aangehouden. De voorbereidingen en explosie zorgen voor groot gevaar. Bij de ontploffing vliegen de gesteenten in het rond en mensen in de buurt kunnen geraakt worden. De illegale goudzoekers houden geen rekening met hun eigen veiligheid, merkte de vervolging op. Ook gaan er steeds grote vrachtwagens langs en er kunnen gemakkelijk ongelukken gebeuren. Vanwege de grootte van de trucks hebben de chauffeurs niet altijd een goed overzicht op de weg en kan iemand gemakkelijk onder de banden terechtkomen. De banden zijn hoger dan de lengte van een mens.
Omdat de verdachte het eens was met de eis heeft de rechter hem conform veroordeeld. De verdachte moet nog 5 maanden zitten en indien hij de boete niet betaalt, moet hij nog 3 weken extra zitten.

Saskia Bandhan