Maandag 18 juni 2018

IAmGold projecteerd inkomstenstroom van US$750 tot US$800 miljoen1Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) glunderde op 7 september van blijdschap tijdens de presentatie van de resultaten over de grote ontdekking van goudvoorraden in het district Saramacca. Er is volgens de bewindsman aangetoond dat het district Saramacca veel potentie heeft. “Ik had zo een resultaat (ontdekking van 1,5 miljoen ounces goud) niet verwacht, omdat het een heel kleine concessie is. Het is een concessie van 1,8 kilometers. Dit is boven verwachting. Er is aangetoond dat het pad dat wij hebben uitgezet, successen heeft en nog verder successen zal hebben”, stelt Dodson.

Duurzame ontwikkeling
Volgens Dodson zal er zeker gelet worden op het aspect van duurzame ontwikkeling bij initiatie van dit project. De stakeholders hebben al een stap gemaakt richting de bewoners van het Matawai-gebied. “Wij hebben al met hen gesproken. Wij zijn met Iamgold al in het gebied geweest. Wij kijken niet alleen naar het milieu en sociale effecten rapport. Wij nemen ook de grondenrechtenzaken mee. Wij nemen ook het meedoen van de gemeenschap in deze activiteit mee”, stelt Dodson.

Sneeuwbaleffecten
Macro economisch denkt Dodson aan het Spaar- en Stabilisatiefonds. Het markeren van een deel van de opbrengsten uit deze samenwerking met Iamgold staat volgens de bewindsman al in de planning. In de duurzaamheid voor wat betreft de rehabilitatie, wordt ook voorzien. Als sneeuwbal effect van deze ontdekking verwacht Dodson veel meer economische bedrijvigheid. “Suriname is 30% aandeelhouder in dit project, elke additie daartoe zal uiteindelijk ook profijt moeten boeken voor Suriname”, stelt de bewindsman. Het boorprogramma van de Rosebel Gold Mines in het Saramacca-gebied (ruim 8000 km²) biedt perspectieven voor ruim 1,5 miljoen ounces goud. De definitieve waarden moeten via additioneel bronprogramma’s worden vastgesteld en uiteindelijk omgezet worden in reserves.

Stappenplan
In 2017 dient de samenwerking met de staat (NV1) worden gefinaliseerd. Er dient een plan voor de bouw van de mijn te worden opgemaakt. De transportmethode en energievoorziening moeten ook worden vastgesteld. Intussen zal Iamgold de geboekte resultaten nog verder analyseren en haar boorprogramma’s finaliseren. Begin 2018 dient de multinational haar milieu en sociale effecten studie af te ronden. Medio 2018 wordt het proces van exploratievergunning omzetten in exploitatievergunning ingezet. Uiteindelijk start de productie begin 2019.

Overeenkomst
Het toevoegen van concessiegebieden aan de bestaande rechten van Gros Rosebel werd gezien als een van de mogelijke oplossingen om uit de problemen te geraken. Dat is ook gelukt in 2016, toen de Saramacca-concessie met medewerking van de staat werd verkregen. De Saramacca-concessie is onderdeel van de overeenkomst tussen de overheid, Iamgold en Rosebel. Het gebied is ongeveer 30 km van de Rosebel plant gelegen.

In 2013 is specifiek afgesproken dat de overheid voor 30% mag participeren in de overeenkomst. Als alle zaken op orde zijn, wordt bijkans het zelfde model als bij Newmont Suriname gehanteerd. Echter zal de overheid bij deze overeenkomst Rosebel vragen om de investering voor te schieten. De staat zal in de vorm van een zachte lening de investering van 30% plegen.

Surinaams aandeel
Het kost Rosebel ongeveer US$ 800 om 1 ounce goud te produceren. De prijs van goud is momenteel ruim US$ 1300. Uitgaande van de huidige prijzen zou er een winst van US$ 500 per ounce kunnen worden geboekt. 30% daarvan (US$ 150) gaat naar Suriname en 70% (US$ 350) naar Iamgold. Iamgold projecteert voorlopig ( voor de 1,5 miljoen ounces) een inkomstenstroom van ruim US$ 750 miljoen tot US$ 800 miljoen uit deze mijn. De 30% voor Suriname zou komen op rond de US$ 225 miljoen. De belastingen en royalty’s zijn hier nog niet inbegrepen. Dit wordt vooralsnog geprojecteerd in de hoop dat de 1,5 miljoen, die nu als potentie gepubliceerd is, bij nader onderzoek zal toenemen.

Kavish Ganesh