Woensdag 22 mei 2019

De bekende Surinaamse auteur Don Walther Donner (foto: Regilio Derby)

De bekende Surinaamse auteur Don Walther Donner (foto: Regilio Derby)

Gisteren werd in Buitensociëteit Het Park een hommage gebracht aan de bekende Surinaamse auteur Don Walther Donner (pseudoniem voor mr. dr. Walther William Donner), die bekend staat voor zijn talloze publicaties. Het bestuur van de Donnerstichting vond dat de auteur zijn 89 jaardag op 9 december niet ongemerkt mocht laten passeren voor het publiek. Voorzitter van Het Park, Theo Linscheer, die tijdens de plechtige avond het welkomstwoord voerde, betitelde Donner als een voorbeeld voor alle Surinamers dankzij de vele producties die belangrijk zijn voor de totale samenleving alsook ons nageslacht. “De heer Donner heeft zich daarom vaak geërgerd aan het gebrek aan interesse en belangstelling van mensen voor opleiding en ontwikkeling”, zegt Linscheer. De avond was vooral bedoeld als een hommage aan de bekende auteur, een publiekelijke eerbetoon naar de man toe. Er zijn diverse presentaties gehouden namelijk door de ‘fans’ van de schrijver die tevens de oprichters en initiatiefnemers zijn van het Donnerfonds. Hierbij gaat het om Carlo Jadnanansing, Derryck Ferrier en Robby Parabirsing. Alle drie sprekers hebben gesproken over de auteur en de persoon Donner, de diverse werken die hij heeft geschreven en het ontstaan van de Donnerstichting.

Jadnanansing heeft onder andere verduidelijkt de reden achter de oprichting van de Donnerstichting. ‘Het idee voor het oprichten van de Donnerstichting kwam omdat wij vonden dat de heer Donner bijzonder veel werken heeft geschreven en men niet wilde dat dit nalatenschap verloren zou gaan.’ Echter is het hoofddoel van de stichting het bevorderen van de lees- en schrijfvaardigheid. De stichting heeft inmiddels diverse activiteiten georganiseerd waaronder de schrijfwedstrijd. De winnaar is dit jaar is geworden Willem Goedschalk. Ferrier heeft gesproken over de carrière van Donner en de zaken die zijn karakter hebben gevormd. Donner staat bij hem bekend als een liberaal en wetenschapper die zich niet heeft laten leiden door politieke zijsprongen. Hij had en heeft een bijzonder goede literaire gave en heeft zich op meerdere vlakken begeven dan alleen de literatuur. Donner heeft onder andere gewerkt als hoogleraar aan de Juridische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Aan het einde van de avond hebben de aanwezigen als geschenk een boek meegekregen (Boete zonder schuld). De winkelprijs hiervan is SRD 90 en werd op de avond voor een bedrag van SRD 80 verkocht voor degenen die een extra exemplaar wilden. Naast dit boek was er ook een boek geschreven door Carlo Jadnanansing dat verkocht werd. De winkelprijs bedraagt SRD 120, maar op die avond was die voor SRD 100 verkrijgbaar.

NK