Hofwijks: “Het lag al in de verwachting dat na 20 mei niets zou veranderen”

De ondersteuning aan de politieke organisaties was toegezegd. Vandaar dat ‘We zijn Moe’ op zaterdag 20 mei richting Grun Djari is geweest. Een deel van de vertegenwoordigers van We zijn Moe is echter niet naar binnen gelopen. Het ging volgens Curtis Hofwijks meer om de ontevredenheid over de locatie. “Ze hadden toch meer tegengas kunnen geven op een openbare plek, maar dat is mijn opvatting”, stelt Hofwijks. Hij geeft aan dat het al in de verwachting lag dat na 20 mei niets zou veranderen. De protestmanifestatie van de oppositie zou de president in ieder geval niet wakker houden.
“Er is geen ultimatum gesteld. Er is niet gesproken over wat men in het vervolg zal doen ten aanzien van vergunningen. Mijn inschatting was reeds dat niets zou veranderen na zaterdag. Voor mij was het na-traject belangrijker. Zo is de regering de ruimte open gelaten om te maken en te breken (iets wat wij niet nodig hebben)”, stelt de jonge activist. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert (Nederland) heeft onlangs zijn minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) op het hart gedrukt om in internationaal verband Suriname aan te spreken voor het schenden van mensenrechten. Van Helvert vindt dat Nederland ‘vanuit de zakelijke en betrokken relatie Suriname zou moeten aanspreken op mensenrechtenschendingen’. Ook wil Van Helvert dat Koenders laat weten hoe hij oordeelt over ‘de naleving van democratische grondrechten in Suriname door de Surinaamse staat’. De aanhouding van de vier burgers op 18 april 2017, waaronder ook vakbondsvoorman Wilgo Valies was, zoals de politieke organisaties bij aankondiging van hun actie hadden aangegeven, het uitgangspunt. Op de protestmanifestatie van 20 mei werd echter geen woord hierover gerept.
Critici stellen dat deze issue is gebruikt of zelfs misbruikt door de oppositie om de massa op de been te krijgen. “Dat laat ik voor de rekening van de mensen die het gebruiken. Ik gebruik andere zaken als reden om te protesteren. Ik vind dit echt niet een reden. Er gebeurt veel meer. De aanhouding van de burgers was maar een klein deel. Je moet het natuurlijk afkeuren, maar het zou niet de reden moeten zijn voor mensen om op straat te komen”, stelt Hofwijks.
Voor Hofwijks is bij het signaal van Van Helvert van belang dat Suriname internationaal zaken ook in de gaten moet houden. Het land is volgens hem al inofficieel geïsoleerd. “Als er een andere regering aan de macht was, hadden wij misschien al hulp gehad van een bevriende natie. Niemand staat te springen om te werken met deze mannen, behalve falende staten”, aldus Hofwijks.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!