Hoefdraad toont geen respect

Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft dinsdag wederom laten blijken geen respect te hebben voor politici die minder dan hem geschoold zijn. Tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement hebben diverse assembleeleden verduidelijkende vragen over de leningen van de regering gesteld. Zo wilde VHP-parlementariër Mahinder Jogi weten waarom de regering een staatsobligatie tegen een rente van 9,25% in de Verenigde Staten heeft gesloten, terwijl de Nederlandse regering kapitaal verstrekt tegen een rente van 0,646%. “Ik zou u vragen dat u uw horizon qua financiële educatie wat verruimt om te weten dat er categorieën van landen zijn. Een AAA land is niet te vergelijken met een land die in een BB-niveau zit.
Alle informatie is aanwezig. Wij zijn niet hier met analfabeten. Leest u het. Als u vragen hebt, komt u met vragen. Ik ga geen leningen hier zitten noemen met aflossingsperiodes”, stelde een zeer geïrriteerde Hoefdraad. “U hoeft mij niet te onderwijzen minister, ik kan het! Als u wat nodig heeft, mi kan leri yu wang sani tu”, zei Jogi in reactie op de uitlatingen van Hoefdraad. Volgens de parlementariër heeft hij concreet gevraagd hoeveel geld, waar en tegen hoeveel rente de regering zal lenen om het begrotingstekort te dekken. “Om het volk te behoeden van ondergang en verloedering is het nodig aan te geven welke leningen er zijn”, stelde Jogi. Volgens de VHP’er toont de minister geen respect voor de volksvertegenwoordiging. Het gaat volgens Jogi om concrete vragen waarop de bewindsman zich niet moet misdragen. Met de totale middelen en trekkingen zit de regering na de wijziging nu op SRD 6,7 miljard. De totale uitgaven blijft echter nog hoog steken op SRD 8,4 miljard. Het begrotingstekort volgens Hoefdraad komt neer op rond de SRD 1,7 miljard. Dit is gelijk aan de vereiste 6,5% van het bruto binnenlands product.
“Ik kan het simpel maken, maar niet simpeler dan wat ik nu zeg”
De VHP-parlementariër vroeg ook of de Centrale Bank van Suriname bezig was met monetaire financiering nu nieuwe biljetten van SRD 50 en SRD 100 in omloop zijn gebracht. “Het is het binnenbrengen van nieuwe bankbiljetten. Het heeft niets te maken met monetaire financiering. Ik kan het simpel maken, maar niet simpeler dan wat ik nu zeg”, reageerde Hoefdraad wederom. De bewindsman heeft zich eerder vaker ‘misdragen’ wanneer duidelijkheid over het leningenbeleid van de regering wordt gevraagd. Hoefdraad merkte toen op dat mensen over monetaire zaken praten, maar totaal analfabeten zijn. “Het is net een scheermes geven aan een aap. Hij gaat je totaal vernietigen”, zei Hoefdraad eerder aan VHP-parlementariër Krishna Mathoera. Hoefdraad gaf haar ook het advies de macro-economie goed te bestuderen voordat men met ongenuanceerde uitspraken komt.
Begrotingstekort niet juist
Volgens assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) wordt met dit begrotingstekort een verkeerd beeld geschapen, omdat in de begroting aan leningen alleen een bedrag van SRD 2,3 miljard is opgebracht. Het begrotingstekort moet worden gedekt middels financiering. Dat betekent volgens hem dat zeker SRD 4 miljard als begrotingstekort moet worden geboekt. “SRD 4 miljard is echt geen 6,5% van het BBP. Er is een tekort en er zal geleend moeten worden. Dat is echt geen SRD 1,7 miljard”, benadrukte de politicus. Volgens NDP-parlementariër Amzad Abdoel is de gepresenteerde begroting slechts een planning van de regering. Hij is benieuwd hoe groot het tekort aan het einde van dit jaar zal zijn. Volgens Krishna Mathoera (VHP) is de grondwet duidelijk wat de begroting betreft. Zij vindt het niet juist dat Financiën in de begroting is gaan schuiven. “Wij keuren de begroting goed, omdat wij bepaalde prioriteiten hebben die wij met elkaar overeen zijn gekomen. In feite zegt de minister: jullie keuren wel goed, maar ik bepaal buiten het parlement wie wat krijgt”, stelde Mathoera.
Alles wat wij doen is binnen de wet
“De begroting is afgestemd op wat de eerste 6 maanden gerealiseerd is. Wij kunnen ergens tussen de 6 en 6,5% eindigen. Met meevallers aan de inkomstenkant kan het begrotingstekort teruggaan. De noodzakelijke subsidies zijn gegarandeerd, sociale maatregelen zijn geïncorporeerd, koopkrachtversterking voor ambtenaren van SRD 500 is ook erin gecalculeerd. Wij zijn optimistisch dat wij het jaar rustig kunnen voldoen. Alles wat wij doen, is volledig binnen de begroting, de wet”, aldus Hoefdraad.
FR

error: Kopiëren mag niet!