Zondag 21 april 2019

1Artikel Locomotorius voor DBS editie van 19 oktober 20181

1Artikel Locomotorius voor DBS editie van 19 oktober 2018We worden allemaal ouder. Er zijn mensen die al snel grijs, gerimpeld, stram en stijf worden en zichzelf er oud uit vinden zien en zich ook echt oud voelen. En er zijn mensen die een bepaalde jeugdigheid in zich houden. Zij zijn actief, doen van alles en zien er jong uit en voelen zich jong en krachtig. De vraag is dus: “HOE wilt u oud worden?”

Maakt ouder worden u somber? Welke woorden associeert u met ‘ouder worden’? Zwak, broos, neergaande spiraal, rimpels, slap, dement? Dit soort negatieve gedachten hebben een sterke neiging zich om te zetten in uw realiteit. Stereotypen zijn heel erg krachtig. Als u ‘ouder worden’, associeert met oud en zwak, dan wordt u waarschijnlijk ook sneller oud en zwak.

En hetzelfde geldt voor positieve gedachten. Uit onderzoek is gebleken dat positieve gedachten over ‘ouder worden’, bepalen hoe snel je oud wordt en hoe je oud wordt. En dát is goed nieuws! Iets waar we iets mee kunnen.

Daarom is het beter om een positieve kijk op ‘ouder worden’ te hebben, dan een negatieve. Want als u ‘oud worden’ op onbewust niveau associeert met kracht, wijsheid en mooi zijn, dan wordt dát uw realiteit. Dus kan de vraag nogmaals gesteld worden: hoe wilt u oud worden?
Kijk maar eens naar ouderen die tot het einde jong van geest blijven. Dat zou uw stereotype, uw voorbeeld moeten zijn. Sommige mensen die ver in de 80 zijn, hebben nog steeds een gespierd en soepel lijf en zien eruit als 50.

Onze samenleving is geobsedeerd door jong zijn. Maar ‘jong zijn’ hoeft niet alleen betrekking te hebben op het aantal jaren dat u jong bent geweest. ‘Jong zijn’ is een gemoedstoestand.
In de maatschappij wordt vaak onverschillig gedaan over negatieve stereotypen van ouderdom, maar die hebben wel heel veel invloed op u. Al die negatieve beelden over ‘ouder worden, tasten de levenswil van ouderen aan.

Ouderen met een positieve inslag, zijn juist immuun voor die negatieve stereotypen. Ze trekken zich niks van aan. We kennen een zekere opa August, die elke dag een wandeling maakt en met zijn kleinkinderen ravot. Hij tilt ze op, voetbalt met ze, leest ze verhalen voor. Hij is 82, maar laat zich niet beperken door wat anderen denken over iemand met de leeftijd van 82 jaar.
De optimistische kijk op ‘ouder worden’, heeft een direct lichamelijk effect. Wist u dat uit Canadees onderzoek blijkt, dat hersenen op leeftijd nog steeds efficiënt werken als u zich jeugdig blijft voelen? Ook wordt u creatiever. Als u jong van geest blijft, heeft u daarnaast een beter geestelijk evenwicht. Dat leidt tot minder stress. Dat ook weer levensverlengend is. U verbetert de kwaliteit van uw leven spectaculair. Het verhoogt uw weerbaarheid en eigenwaarde en u verlaagt de kans op depressie. Kortom: het vergroot uw geluk en verlengt uw leven!

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola