Hindoeïsme… voorbeeld van tolerantie

# 2 VT Sitaldin, HINDOEÏSME...VOORBEELD  VAN  TOLERANTIEDeel 1. Discriminatie op basis van religie
Zeer actueel is in het nieuws de mondiaal toenemende discriminatie op basis van religie en sexuele geaardheid, zoals vooral het geweld tegen de Joden en de LHBT-ers. In deel 2 zullen de laatste mede het onderwerp zijn.
De strijd door verschil in geloofsovertuiging, is niets nieuws getuige de geschiedenis. Elkaar belagende partijen pretenderen elk het beter te weten: hoe God eruit ziet, dat de Schepper een Hij is, wat de juiste wijze is om Hem/Haar te aanbidden, welke lekkernijen geschikt zijn te offeren en hoe het allemaal niet moet, enz. Dit terwijl geen van de nu strijdende personen kunnen bewijzen ooit God ontmoet te hebben, of een gesprek met Hem/Haar te hebben gehad waarin Deze de rituelen heeft gedicteerd. Allen verwijzen naar hun heilige boeken, vergetende dat deze juist de principes van rechtvaardigheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel hebben. Frappant is ook, dat de in God-gelovigen onderling strijden en juist verdraagzaamheid tonen naar de niet-in-God-gelovigen (gelukkig is in elk geval dit laatste er wel). Indien de in God-gelovigen deze houding van toelantie, aanvaarding c.q. onverschilligheid ook naar elkaar zouden hebben, zou er geen probleem meer zijn.
Oorzaak. De belangrijkste oorzaak is de manco in de mindsetting en voorlichting door voorgangers, geestelijken en ouders. De praktijk is dat bijvoorbeeld voor de media, zij prachtig vertellen dat allen dezelfde Schepper kennen, de verschillen niets uitmaken, men verdraagzaam moet zijn en wederzijds respect moet hebben voor elkaars godsdienst. Maar veelal is de jammerlijke werkelijkheid, dat eenmaal in eigen kring, thuis of in een gebedshuis of vereniging, deze woorden slechts woorden blijken te zijn. De superioriteit van de eigen religie en de inferioriteit van de andere religies, worden zeer fervent dwangmatig ingestampt bij de opgroeienden, totdat bij deze geen andere waarheid bestaat. Dit resulteert in wat nu vrijwel elke dag het nieuws beheerst: jongeren die verder afdwalen van het pad van acceptatie van de anders denkenden en verdere verzuiling van de maatschappij door een negatieve intentie te geven aan wat de antroplologie de symbolische classificatie noemt: het indelen van de mensen op basis van zekere kenmerken, in casu de geloofsovertuiging.
Visie hindoeïsme
Het hinduïsme, de Satya (waarheid) Sanātan(eeuwig) Dharma, is primair een filosofie en daarna een religie met als stamschrift de Veda en de Vedāntafilosofie als prominente wijsbegeerte. Note: grens tussen religie en filosofie is vaak moeilijk aan te brengen in de oosterse filosofieën. Dharma is een homoniem begrip en heeft naar gelang de context invulling als religie, wet, plicht en rechtvaardigheid. Uitgedrukt wordt hiemee dat elke religie, godsdienst, geloofsovertuiging, wet en plicht gestoeld dient te zijn op de eeuwige wetten van waarlijke rechtvaardigheid. Hiernaar dient ook de maatschappij te zijn ingericht (artikel inhoud rechtvaardigheid volgt).
Alle religiën worden rechtvaardig geacht en als gelijk beschouwd door het Vedische vredesconcept Ekam Sat Vipraha Bahudha Vadanti (Het Werkelijke is Eén /Eenheid in Verscheidenheid). Daarom dat het hinduïsme geen bekering kent. Immers, als alle religiën gelijk zijn, is er niemand te bekeren. U mag de Schepper naar gelang eigen denken met verschillende namen aanduiden en in evenzo manifestaties beschouwen. Er zijn geen dogma’s. U mag dus God beleven hoe u wilt, met of zonder beeld, in meerdere vormen of in een enkele vorm, in een persoonlijke of onpersoonlijke vorm, met of zonder materiële offerandes, kortweg..in de ruimste zin des woord.
Priesters etc. hebben de rituele voorschriften gemaakt. Maar in de bhakti, d.i. de liefdevolle overgave in devotie, zijn er geen regels, gelijk deze er ook niet zijn in de liefdesuitingen tussen echtelieden en tussen ouder en kind. Hierdoor is aan een ieder de volle vrijheid gegund, om naar eigen inzichten zich te richten tot de Almachtige, waardoor ook de acceptatie van elkaars overtuiging ontstaat. Een voorbeeld van ultieme expressie van het acceptatievermogen, is het verheffen van Siddharta Gautam Buddha tot hinduïstische Goddelijke incarnatie, ondanks zijn tegen het hinduïsme indruisende stellingen. Onlangs is zijn geboortedag door de Hindu’s in de mandir (hinduistisch gebedshuis) ritueel groots gevierd.
De Hindu is dan ook innerlijk doordrongen van dit eenheidsdenken, waaruit (naast de acceptatie) ook het principe van geweldloosheid (ahimsa) voortvloeit. Ook discriminatie o.b.v. religie wordt gerekend tot het plegen van geweld. Niet alleen het verkeerd handelen, maar ook het discriminerend denken wordt als zondig bestempeld, omdat de gedachten uiteindelijk leiden tot de handeling en vorming van karakter.
In de mandirs behoort steevast van oudsher dit onderwerp (eenheid in verscheidenheid) tot de rode draad in de lezingen. Metterdaad wordt dit denken gepraktiseerd tijdens de religieuze diensten en in het dagelijks leven, omdat dit vredesprincipe de drijfveer en het vrijwel unieke kenmerk is van het hinduïsme.
Dat ook de doorsnee hindu hiervan bewust is, ernaar leeft en streeft dat anderen ook zo moge denken, bewijst o.a. het zingen in de mandir van Isvar Allah tere naam, sab ko sanmati de Bhagvan (of ik U Ishvar (mijn persoonlijke God) of Allah noem, zijn allen uw namen, maakt niets uit, verzoek U om iedereen dit eenheidsdenken te geven). Er is zover bekend geen andere religie die tijdens de diensten, de Almachtige, aanduidende met de naamgeving uit een andere religie, aanroept en dank zegt. Een Hindu heeft dan ook geen moeite met een uiting van een andere godsdienst in zijn beleving. Heb zelf van kleins af aan bloemen geofferd bij een prachtig beeld van Jezus Christus, geplaatst naast dat van Shree Krishna en de moskee bezocht. In 2017 startte ik reeds de gesprekken ertoe en binnen afzienbare tijd zal de eerste daadwerkelijke interreligieuze dienst geschieden. Dus niet enkel een gezamelijk gebed, maar ook het uitvoeren van de afzonderlijke ritussen, met het doel de vredesboodschap van eenheid op een effectieve wijze te etaleren.
Aanbeveling. Het gaat om de mindswift tot een peacefull acceptatie. De gebedshuizen (mandir, moskee, kerk en synagoge etc.) vervullen een importante rol bij de vorming van het denken, door de juiste voorlichting te verschaffen om de onderhavige zorgwekkende ontwikkeling te keren. Een zwaar accent moet worden gelegd op het bespreken van actuele maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een verbindend religieus perspectief, gedoeld op het bereiken van intrinsieke acceptatie van religieuze verschillen door jong en oud, met focus op de jongere generatie. Intrinsiek, omdat het gaat om de innerlijke overtuiging, zonder welke vreugdevolle verdraagzaamheid en – acceptatie niet mogelijk zijn. Het principe Ekam Sat Vipraha..Eenheid in Verscheidenheid, is dan ook aan te bevelen aan een ieder, ongeacht ras en geloofsovertuiging. Zich van de essentie hiervan overtuigen en toepassen zal ongetwijfeld leiden tot uitbannen van discriminatie op basis van religie. Eigen citaat: om geaccepteerd te worden moet u eerst zelf accepteren.
Pandit drs. R.P.Sitaldin (hindupriester/bedrijfseconoom/filosoof)
St.Hindu Scientific InterCultural & – Religious Institute Netherlands
[email protected] Appnr: 00 31 6 25 15 95 25.  

error: Kopiëren mag niet!