Het zien van de nieuwe maan

De Islamitische jaartelling of de Islamitische kalender is gerelateerd aan de maanstanden en die wordt de “Qamrie-kalender” genoemd. De twee grote aanbiddingen in de Islam namelijk het vasten en de Hadj zijn ook gerelateerd aan de maanstanden. Volgens de Encyclopedia Brittanica en de astrologie roteert de maan om de aarde exact in 29 dagen, 12 uren, 44 minuten en 3 seconden. Als gevolg van deze rotatie heeft een maanmaand dus 29 of 30 dagen. Behalve in de maand Zul-Hajj, de 12de oftewel de laatste maanmaand. Deze maand komt in de 30 jaren in verschillend vormen. Elf jaren lang bestaat het uit 30 dagen en 19 jaren uit 29 dagen. Daarom bestaat een Qamrie-jaar uit 354 of 355 dagen. Daardoor verschilt het met 10 dagen van de Christelijke jaarkalender oftewel de Christelijke jaartelling. (Bron: Encyclopedia Brittanica; Muslim-calender)
In een overlevering zei de Heilige Profeet Mohammed (vrede zij met hem): “Twee maanden kunnen nooit verkeerd zijn: Ramadan en Zul-Hajj”. Deze overlevering heeft verschillende betekenissen. Een van de betekenissen, is dat deze 2 maanden niet tegelijkertijd 29 dagen kunnen hebben in één zelfde Qamrie-jaar. Een van ze zal zeker 29 dagen hebben en de andere 30 dagen (Bron: Tafhiemul-Bukharie baab nr.1195, hadiesnummer 1784 ). Volgens de geleerde Ibne Qayyam zijn er 9 Ramadan geweest tijdens het leven van de Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met hem) (Bron: Zaadul Ma’aad deel I, geschreven door Imaam Qayyam). Ook Hazrat Abdullah bin Mas’oed ® vermeldt dat in het leven van de Heilige Profeet (vrede zij met hem) de Ramadan-maanden met 29 dagen meer waren dan de Ramadan-maanden met 30 dagen. (Bron: Sunan Abu Daud Kitabus-Siyam, hadiesnummer 553)
De Qamrie-jaartelling gaat gepaard met het zien of waarnemen van de nieuwe maan. De Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met hem) heeft ook aanbevolen om de nieuwe maan waar te nemen, vooral aan het begin van de Ramadan en aan het begin van de maand Shawwaal. Hazrat Abdullah bin Umar vermeldt dat de profeet zei: “Vast niet totdat de maan is waargenomen. En stop niet met het vasten totdat de nieuwe maan van Shawwaal is waargenomen. En als de maan is verstopt achter de bewolkte hemel, maak dan een berekening. (Bron: Bukharie Kitabus-Saum, baab nr. 1195, hadiesnummer 1788)
Hoe maak je die berekening? De huidige wetenschap verschaft ons betrouwbare informatie.
De geboorte van de nieuwe maan kan aan de hand van wetenschappelijke informatie worden berekend en vastgesteld. Er zijn 4 punten waarop wij moeten letten:

1) Bewijsbaarheid: de verschillende stappen van de maan, positie en vormen die niet helemaal waargenomen kan worden met het blote oog.
2) Waarneembaarheid: door bewolking kan het waarnemen van de maan onmogelijk worden. Maar voor de wetenschap is het altijd mogelijk om het te berekenen met verscheidene technologische hulpmiddelen.
3) Weersomstandigheden: het is waar dat de nieuwe maan, welke zeer klein en dun is door bewolking of mist niet waarneembaar is. Dit is de reden waarom de wetenschap nodig is. De huidige wetenschap en de astrologie kunnen ons exact vertellen wanneer de geboorte van de maan plaatsvindt, wanneer het in de positie is om aan de horizon waargenomen te worden, hoe lang het aan de hemel zal blijven en in welk positie het zal zijn aan de hemel.
4) In de tijd van de profeet (vrede zij met hem) kon men de maan slechts met het blote oog waarnemen. Men begon met het vasten met de waarneming van de maan met het blote oog en eindigde ook met het waarnemen van de nieuwe maan in de maand daaropvolgend.
De wetenschappelijke instrumenten zijn geen leiders van de wet, maar hulpmiddelen voor de wetgeving. Volgens de woorden van de profeet (vrede zij met hem) zijn deze hulpmiddelen niet tegen onze wetten, maar juist om onze wetten te voltooien.

Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname (SAG)

error: Kopiëren mag niet!