Het psychologisch onderzoek als selectiemiddel

In de bedrijfsvoering wordt er steeds meer vanuit gegaan dat het menselijk potentieel een cruciale bron is van kwalitatieve arbeidsproductiviteit en concurrentievoordeel. Ten einde dit te bereiken moeten organisaties in staat zijn om personen uit te kiezen die een adequate mate van vermogens, vaardigheden, competenties, talenten, waarden en motieven beschikken, die het beste passen bij het takenpakket en de werk- cultuur, structuur en beloningssysteem van de organisatie. Het uitkiezen van de beste medewerkers behoort daarom te zijn ingebed in een nauwkeurig uitgezette organisatorisch selectiesysteem, waar het psychologisch onderzoek onderdeel van behoort te zijn.
In het buitenland, America, Europa en Azië is het psychologisch onderzoek een standaard, onmisbaar en vanzelfsprekend onderdeel binnen het selectieproces, en ook in Suriname hebben heel wat bedrijven het psychologisch onderzoek al ingekaderd in het selectiebeleid. Het uitkiezen van nieuwe kandidaten is geen gemakkelijkheid; uit de vele (soms honderden) aangemelde kandidaten behoren niet alleen de beste kandidaten gekozen te worden, maar behoort het selectieproces ook zo efficiënt mogelijk te geschieden, waarbij zoveel mogelijk subjectiviteit wordt uitgesloten en de meest betrouwbare resultaten worden gegenereerd. Desondanks is het de moeite waard om aangemelde kandidaten te onderwerpen aan psychologisch onderzoek. Vele studies hebben namelijk uitgewezen dat het psychologisch profiel van een kandidaat een adequate voorspeller is van o.a. motivatie, arbeidsproductiviteit en doorgroei (zie: Schmidt & Hunter, 1998; Thomas & Scroggins, 2006).
Een psychologische test is een objectieve, gestandaardiseerde procedure opgesteld om een deel van het gedrag te meten. Met behulp van psychologische tests worden uitspraken gedaan over de kenmerken die onderliggend zijn aan het gedrag van individuen. De meting kan plaatsvinden op individueel en groepsniveau. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht, betreft de meting geen momentopname; het resultaat heeft betrekking op min of meer stabiele eigenschappen van de persoon die de basis vormen van het huidige en toekomstige gedrag. Een gekwalificeerde psycholoog met behoorlijke ervaring in de selectie kan een gedegen pakket van tests samenstellen aan de hand van de criteria waaraan een kandidaat (wel of niet) moet voldoen. Hierbij kan een psychologisch onderzoek bestaan uit intelligentietests, persoonlijkheids-vragenlijsten en klachtenlijsten. De tests verschillen in afnameduur en de toepasselijkheid voor kinderen of volwassenen. Een voorwaarde is dat er gebruik wordt gemaakt van hoog genoteerde tests om een gedegen betrouwbare conclusie en rapportage te kunnen opmaken. In bepaalde gevallen kan het resultaat van de psychologische tests worden aangevuld met een gespreksmatig gedeelte wat meestal de vorm aanneemt van diepte interviews. Voor hoger genoteerde functies met zwaardere verantwoordelijkheden kan het nog ingewikkelder worden. Een heuse assessment kan worden opgezet om de werksituatie zodanig na te bootsen voor de kandidaten en hun specifieke casussen voor te leggen, vragen te stellen en te beoordelen hoe zij zouden reageren op een typisch werkprobleem. Al met al een heel karwei die gedegen kennis en ervaring vergt om een goed psychologisch onderzoek te kunnen opzetten, uitvoeren en uiteindelijk te rapporteren.
Niet zelden worden er verwijten geslingerd naar psychologen wanneer een kandidaat, die wel door de psychologische screening heen is gekomen, toch na een poos onmaatschappelijk gedrag is gaan vertonen. De vraag is dan ook omgekeerd te stellen; in hoeverre zijn de kandidaten na het psychologisch onderzoek verder gevolgd? Zijn er beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken geweest? Zijn er opvallende gedragingen opgemerkt, vastgelegd en professionele aandacht voor gevraagd? Is er door de directe leidinggevenden wat gedaan? Ondanks dat het resultaat van het psychologisch onderzoek uitspraak doet over grotendeels stabiele eigenschappen van de persoon, blijven persoonseigenschappen onderhevig aan bepaalde externe invloeden. Een tijd na het psychologisch onderzoek zouden er bijvoorbeeld ingrijpende en significante levensgebeurtenissen kunnen plaatsvinden, waardoor de persoon zich anders zou kunnen gedragen dan hij normaal gewend was. De lezer kan aanvoelen hoe cruciaal een goed volgsysteem binnen de organisatie is, vooral bij emotie geladen beroepen die een zware verantwoordelijkheid meedragen in de beroepsuitoefening. Binnen zo een volgsysteem wordt er niet alleen polshoogte gehouden op de medewerkers, maar wordt er zo nodig ook feedback gevraagd aan de directe gezinsleden. Belangrijk is dat het personeel wordt opgeleid om het volgsysteem te implementeren en ook te weten hoe protocollair te handelen bij probleemsituaties. Behalve een adequaat volgsysteem binnen de organisatie dient er ook (op tijd) te worden teruggekoppeld naar de eerste lijn (z.a. huisartsen). Inconsistente of vreemde gedragingen kunnen direct door de eerste lijn worden opgevangen of meteen worden doorgestuurd naar een psycholoog of psychiater.
Uit ervaring is gebleken dat de psycholoog en de psychiater niet alleen curatief ingezet kunnen worden wanneer het probleem reeds aanwezig is, maar ook preventief. Het is geen onnodige luxe om zowel de psycholoog als de psychiater in te schakelen om het personeel adequaat vanuit de eerste hand (preventief) in te lichten hoe om te gaan in probleemsituaties en wat te doen bij probleemzaken aan het werk of in de persoonlijke sfeer. Het is daarom aanbevolen om met een goed team samen te werken waarbij de psycholoog en de psychiater worden betrokken om (vooral voor grote instanties) een goed geestelijk gezondheidsbeleid te kunnen opzetten en te bewaken. Het zal ondergetekende niet verbazen als niet alleen kandidaten binnen het onderwijs aan een psychologisch onderzoek onderworpen zullen worden, maar ook personen die een rijbewijs willen behalen en personen die over een vuurwapen willen beschikken.
Drs. Raj R. Jadnanansing
psycholoog
Reacties: [email protected]

Beluister Deze Populaire Stations

Over ons

Dagblad Suriname – gesticht op 6 juni 2002
Uitgever: FaFam Publishing N.V.
Kantoor: Zwartenhovenbrugstraat 154
P.O.Box: 975, Paramaribo – Suriname
Telefoon: (+597) 426-336
Telefax: (+597) 471-718

Follow Us

© Rapar Broadcasting Network / FAFAM Publishing 2024 | Alle rechten voorbehouden. Bron vermelding verplicht bij overname.
Hosted by: Social Suriname
error: Kopiëren mag niet!