Het DNA-rapport: Henk Ramnandanlal

1DNA rapport Henk Ramnandanlal  2Op naar de verkiezingen toe heeft Dagblad Suriname gemeend een serie artikelen te wijden aan onze DNA-leden. Hoe hard hebben onze volksvertegenwoordigers gewerkt en wie is de beste parlementariër van de haast afgelopen regeerperiode? Als eerste komt de eer toe aan het DNA-lid Henk Ramnandanlal van de fractie ‘MC/Palu’ en wel over de periode oktober 2010 tot augustus 2014.
Wij legden Ramnandanlal de volgende vragen voor.

1) Op welke verwezenlijking(en)tijdens uw periode als parlementariërbent u het meest trots?

1. De totstandbrenging van de evaluatie van het financieel systeem door De Nationale Assemblee en uiteindelijk de invoering van het nieuwe Integrated Financial Management Information System (Ifmis) en als onderdeel daarvan de invoering van het geautomatiseerd systeem Free Balance. Er is door mij vanaf de begroting van 2010 kritiek geleverd op de wijze waarop we begroten en de wijze waarop we uiteindelijk beleid uitvoeren op basis daarvan. Het Ifmis heeft de potentie om binnen 3 jaren het financieel systeem van de overheid meer transparanter te maken via een online systeem.
2. Het stoppen van het ontwerp van de Spaar- en Stabilisatiefonds, omdat dit de financiële problemen nog verder zou vergroten dan het al is, maar vooral de mogelijkheden van investeringen in de nationale economie zou verminderen.
3. Het stimuleren van de rijstboeren in Coronie tot herstarten van de rijstteelt in dit district. Dit, na 4 jaren pleiten voor meer geld voor de landbouw en met name meer geld op de begroting van het ministerie van LVV. Uiteindelijk is op basis van mijn persoonlijk pleidooi SRD 26 miljoen meer gekomen voor het ministerie van LVV in 2012, SRD 45 miljoen in 2013 en SRD 90 miljoen voor 2014. Door mijn persoonlijke inzet is nu een project gestart om te komen tot 30 rijstboeren die in totaal 900 ha zullen (her)beplanten met rijst.
4. De discussie over de basiszorgverzekering meer brengen naar een fundamentele discussie over de inrichting van de totale gezondheidssector. Met name het stoppen van de huidige vercommercialisering van de gezondheidszorg, de huidige gezondheidssector minder richten op de “zieke mens” alleen en deze zorg meer richten op het gezond houden en gezond maken van de Surinaamse mens. Het nieuw ontwerp zal zich breder moeten richten, naast financiering van de curatieve zorg ook de financiering van de preventieve zorg/publieke gezondheidszorg.
2) Wat wilt u, indien u wederom tot DNA-lid gekozen wordt, tijdens de volgende zittingsperiode bereiken?
1. Meer transparantie van het financieel systeem van de Surinaamse overheid en het efficiënter en effectiever inrichten van de financiële huishouding, met name nauwkeurigere begrotingen met hogere realisatie graad dan tot nu.
2. Meer investeringen in duurzame sectoren als toerisme, landbouwsector en de dienstensector. Concreet komen tot meer export van landbouwproducten uit Suriname naar de regio.
3. Meer investeringen om de gemeenschapzin tot ontwikkeling te brengen onder de bevolking. Meer investeringen in sportfaciliteiten, veiliger en socialer inrichten van woonwijken (meer eenrichtingswegen in woonwijken, meer ontspanningsmogelijkheden) en vooral structureel maatschappelijk werk voor probleemgezinnen. Dit zal ook effecten hebben op criminaliteit en motivatie voor jongeren om verder te studeren.
3) Wie verdient volgens u de prijs van ‘beste parlementslid’ over de haast afgelopen regeerperiode en waarom?
De voorzitter DNA vanwege haar inzet om het werk van De Nationale Assemblee effectiever in te richten en vooral uit te breiden.
4)Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega’s in DNA?
“Houd u bezig meer met concrete problemen, stap af van de traditionele wijze van oppositie/coalitie scheiding, ga niet voor zelfverrijking, studeer en lees, en zet u zich in voor daadwerkelijk oplossing van problemen. Dit kan zowel vanuit de coalitie maar ook vanuit de oppositie…”
Score: goed
Naar aanleiding van zijn optreden in de DNA komt de krant tot de score “goed”, dat gelijk te trekken is met het cijfer 8. Wij kijken uit naar uw reacties op onze Facebook-page ten aanzien van deze score.

error: Kopiëren mag niet!