Herdenking Vliegramp 7 juni 1989

Op 7 juni worden in Nederland en Suriname opnieuw herdenkingen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vliegramp bij Zanderij georganiseerd. Na 29 jaar krijgt de herdenking deze keer in Suriname bijzondere dimensies. Voor het eerst sinds deze tragische geschiedenis zal de President van de Republiek Suriname en de Nationale Assemblee worden gevraagd om dit plechtig evenement met ingang van 7 juni 2019 te willen uitroepen tot een Nationale Doden Herdenking waarbij iedere 7e dag van de maand juni in geheel Suriname de vlaggen halve stok zullen worden gehesen en 1 minuut stilte in acht wordt genomen. Bovendien zal er op de Mediahuizen in Suriname een beroep worden gedaan om op de Nationale Doden Herdenking tussen 10.00 en 12 uur ( het officiële herdenkings moment) aangepaste programma’s te willen doen uitzenden. Voor de komende herdenking zijn o.a. de president van de Republiek Suriname, de ministers van RGB, Sport- en Jeugdzaken en die van Defensie uitgenodigd voor het uitspreken van boodschappen. Ook zal de huidige stand van zaken rond de oprichting van de Sonny Hasnoe Kleurrijk Voetbal Academie aan de orde komen.
Op 7 juni 1989 om vier uur ‘s ochtends zette een DC8 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij een te lage daling in voor de landing op het vliegveld Zanderij, raakte de boomtoppen, sloeg over de kop en brandde gedeeltelijk uit. De brokstukken lagen verspreid over een afstand van vier kilometer, langs de weg naar Apoera, ongeveer 500 meter na de afslag van Cola Kreek. 176 passagiers vonden de dood in de tot nu toe grootste vliegramp ooit in Suriname.
De reis was feestelijk begonnen en stond vooral in het teken van de tournée van Surinaamse voetballers in het Nederlandse betaalde voetbal, het “Kleurrijk Elftal”. In Suriname zouden drie wedstrijden worden gespeeld. Van het Kleurrijk Elftal overleefden slechts 3 spelers de vliegramp en wel Radjin de Haan, Sigi Lens en Edu Nandlall. De lijst van de omgekomen selectie:
Ruud Degenaar (Heracles Almelo)
Lloyd Doesburg (Ajax)
Steve van Dorpel (FC Volendam)
Wendel Fräser (RBC)
Frits Goodings (FC Wageningen)
Jerry Haatrecht (Neerlandia) (verving zijn broer Winston Haatrecht)
Virgall Joemankhan (Cercle Brugge)
Andro Knel (NAC)
Ruben Kogeldans (Willem II)
Ortwin Linger (HFC Haarlem) (drie dagen na de ramp overleden aan zijn verwondingen)
Fred Patrick (PEC Zwolle)
Andy Scharmin (FC Twente)
Elfried Veldman (De Graafschap)
Florian Vijent (Telstar)
Nick Stienstra (RCH – coach).
Ook een aantal bestuursleden van de Stichting Kleurrijk Voetbal vonden tijdens deze
vliegramp de dood. Vanuit het Amsterdamse café De Draver – de bakermat van dit initiatief – reisden 46 mensen mee: spelers, familie en andere begeleiders, waaronder de kawinagroep “De Draverboys”. Van deze groep hebben vijf mensen de ramp overleefd.
– 2 –
Vliegrampen zorgen voor een onvoorstelbare chaos. Niet alleen op de plek en in het land des onheils, maar ook in de gevoelswereld van de nabestaanden en de overlevenden. Door de schok van de gebeurtenis, de gruwelijke omstandigheden en de massale verslagenheid, heeft ook het rouw- en verwerkingsproces een langdurig en grillig verloop. Daarom is het niet verwonderlijk dat ook nu nog, 29 jaar na dato, op onverwachte momenten machteloosheid en verdriet kunnen toeslaan.
Sinds de ramp hebben er veel herdenkingen plaatsgevonden. Gezien de samenstelling van de groep die op 7 juni 1989 verongelukte, is het nauwelijks verrassend dat “voetbal”, “Surinaamse voetballers in Nederland”, of in ruimere zin “kleurrijk voetbal”, daarbij steeds een belangrijke rol speelde. Ook zijn er monumenten opgericht, 1 in Paramaribo,1 in het district Para op de plek des onheils en1 in Amsterdam.
Elk jaar rond 7 juni organiseert de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal herdenkingsbijeenkomsten. Die jaarlijkse ontmoetingen zijn zorgvuldig een eerbetoon aan alle omgekomen passagiers van het rampvliegtuig, de overlevenden en nabestaanden en zijn bedoeld om stil te staan bij de slag die door de ramp werd toegebracht aan het Surinaamse voetbaltalent in Nederland, de Surinamers in Suriname en die in Nederland, alsmede de in de Diaspora levende Nederlanders van Surinaamse afkomst.
Op 7 juni 2018 zal er onder auspiciën van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal wederom een sobere en ingetogen herdenkingsplechtigheid plaatsvinden bij het Monument aan de Jaggernath Lachmonstraat. Er zullen kransen worden gelegd en enkele belangrijke redevoeringen worden gehouden. Inloop om 09.30 uur en start van het programma is stipt om 10.00 uur.
Met dit herdenkingsaspect kijkt de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal ook bewust naar de toekomst. De realisatie van de Kleurrijk Voetbal Academie, met een daarbij behorend Kleurrijk Dorp dat als Bedevaarts Oord zal dienen, staat echter als hoogste prioriteit op de agenda. De President van de Republiek Suriname besloot op 6 juni 2017 de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal, voor de realisatie van de voornoemde Kleurrijk Voetbal Academie, 10 ha grond ter beschikking te stellen. Een besluit dat in de uitvoering, nog op zich laat wachten.
Tijdens een persconferentie in 1999 te Paramaribo, pleitte de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal eveneens voor het organiseren van een symposium over traumaverwerking en daaraan gekoppeld, de opzet van een professioneel rampenbestrijdings instituut. Dat voornemen zal in het 1ste kwartaal van 2019 daadwerkelijk vorm worden gegeven.
Hopende op de nodige belangstelling uwerzijds, voor en tijdens de voornoemde aktiviteit, verblijven wij inmiddels met vriendelijke groeten.
Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal
Roy Raymond de Miranda
(Voorzitter)

error: Kopiëren mag niet!