Heilige Vastenmaand Sasi Sura Javanisten op maandag 3 oktober

De heilige vastenmaand Sasi Sura van de Javanisten, volgens de Javaanse kalender, begint op maandag 3 oktober en eindigt op 3 november 2016. Op eerste dag zullen de Javanisten zich onthouden van voeding, drank en genotsmiddelen gedurende 1 x 24 uur op de eerste dag. De naam Sasi Sura (Soero) wordt als volgt verklaard: Sasi betekent maand, en Sura betekent: “ Suci “ (heilig ) en “ ra” betekent: “ Raga (rogo) “ het lichaam. In deze maand worden zowel het lichaam als de geest gereinigd door het vasten of wel tappa brota (toppo broto). Ook het negatieve waaronder emotie, depressie, haat, verdriet, irritatie, pijn, arrogantie, eigenwijsheid en egoisme moet verbannen worden door de innerlijke geestelijke voeding. En niet alleen op deze dag, maar voor altijd. Sura is de eerste dag van de Javaanse kalender (Nieuwjaar).
In de oudheid hebben de Javaanse voorouders besloten dat de eerste datum gebaseerd was op de standen van de maan en de zon. De eerste dag van maand Sura in het jaar van Purwana/Alip. De eerste dag van Sasi Sura is net zo heilig als het begin van leven, geschapen door Gusti. Veel mensen reinigen zich door een ritueel bad te nemen in de rivierbronnen, zeeën of thuis en houden er een nachtwake. Sommigen kijken naar een wayang kulit voorstelling. Sommigen gaan naar een heilige plaats voor meditatie en bezinning, Sasi Sura is ook geschikt voor reinigen van erfstukken.
Rijal;
Elk begin van een nieuw leven begint met Rijal ( het licht van het leven gecreeërd door de spirituele kracht van God). Het cyclus van het leven van de mens is van Rijal door de leegte heen.
Tijdens de Sasi Sura is het bij Javanisten gebruikelijk om het begin van het Javaans Nieuwjaar, op religieuze wijze in gemeenschapsverband te vieren. Het eten van de slametan/een gemeenschappelijke religieuze Heilsmaaltijd, is hierbij een belangrijke aangelegenheid. Ook wordt er gebeden in een Shanggar ( Gebedshuis), en dat geschiedt gedurende de hele maand.
Éen van de belangrijkste patronen in het leven van de mens is het geloof in de enige Almachtige. Er zijn op aarde zoveel volkeren met een geloofsovertuiging, waarbij men de Almachtige verschillende benamingen geeft. Bij het Javanisme betekent: “ Gusti “ God de Almachtige.
Religie beïnvloedt het leven van miljoenen mensen op deze wereld. De geschiedenis van de religie is even oud als de geschiedenis van de mens zelf. Religie is iets heel persoonlijk. Mensen kunnen het weliswaar wat hun geloofsovertuiging betreft. Ze zijn het volkomen eens met elkaar, maar er bestaat geen reden om iemand te haten, enkel omdat hij/zij er een andere zienswijze op nahoudt. Kennis leidt tot begrip en begrip tot het tolereren van mensen die er een andere zienswijze op nahouden. Elk volk en elke natie op aarde heeft zijn/haar God of Goden en zijn/haar wijze van aanbidding. Is het bovendien niet God zelf die, als het op aanbidding aankomt, bepaalt wat wel/niet aanvaard is, en maakt de religie u niet tot een vriendelijker mens? Tot een mens die edelmoediger, eerlijk, rechtvaardiger, nederiger, verdraagzamer en meedogender is?
Alle geloofsovertuigingen zijn goed, alleen de manier van belijden is voor de mens/het individu bepalend. Waarden en normen van een persoon worden bepaald door de persoon zelf, voor sommigen staat religie op de eerste plaats, voor anderen is het dat rijkdom centraal staat, of waar de mens vandaan komt, of wie hij is en wat zijn betemming is. Door hun Godsidee en de scheppingsverhalen, hebben: “ Wong Agama Jawa/Javanisten “ ( de mens die het javanisme belijdt ) bepaalde opvattingen over het individu en zijn plaats in het universum.
Pitutur Kuna – Onderricht geven als Javanist in de Surinaamse samenleving
1) Wong yen nrima, uripe dawa: de mens die tevreden is, heeft lang leven.
2) Wong yen sabar, rejekine ya jenibar: De mens die geduldig is, krijgt veel geluk of gift, breed in zijn leven.
3) Wong yen ngalah, urip bakal berkah: De mens die zich overgeeft zal een gezegend leven leiden.
4) Sapa sing jujur uripe ya makmur: Wie rechtvaardig is zal welvaart in zijn leven krijgen.
5) Sapa sing sulaya uripe ya sengsara: Wie afspraak maakt in het leven en niet naleeft zal verder in het leven lijden of ongelukkig zijn.
6) Sapa sing sombong amale bakal tciyup/kobong: Wie hoogmoedig of bluffend doet in het leven zal in zijn leven gesloten zijn.
7)Sapa sing te laten bakal panen: Wie geduldig doet zal in het leven oogsten of plukken dus het leven in werkelijkheid zien.
8) Aja padha ngersula mundak gelis tuwa: Blijft niet klagen anders wordt je snel oud. 9)Sing wis “Lunga” ya lalekna: Wat weg is met jouw gedrag.
10) Sing during “ Teka” ya entenana: Wat nog moet komen in de toekomst.
11) Sing wis “Ana” syukurana: Die er al is blijven onderhouden en behouden.
12) Iki tetuah wong jawa eling elingana lan lakonana: In deze wat je van jouw voorouders heb gehad als javaan, die te blijven herrineringen en het gedrag blijven behouden
De regering is welwillend Sasi Sura als nationale dag in Suriname te verheffen. Wij van het bestuur “De Federatie Javanisme Suriname’’ wachten met heel veel geduld en respect het antwoord van de zijde van de regering af. Het bestuur van de “Federatie Javanisme Suriname” heeft om Sasi Sura als nationale vrijedag te erkennen een ontmoeting gehad met de minister van Binnenlandse Zaken, die de regering vertegenwoordigt, waarbij besproken is dat er een evaluatie gemaakt moet worden omtrent de nationale feestdagen in Suriname.
Verder wenst het bestuur “De Federatie Javanisme Suriname” de javanisten en de totale Surinaamse gemeenschap een vruchtbare, gezonde, respectvolle, verdraagzame en in het bijzonder een rationele en gezegende maand toe.
“Er is maar èèn God; God is eeuwig en overal, de Schepper van het heelal met al Zijn schepping; God wordt door de mensheid aanbeden op zijn of haar eigen manier”

error: Kopiëren mag niet!