Donderdag 21 maart 2019

HVB-politiek leider Raymond Sapoen (links) tijdens de opo yari van de HVB afgelopen weekend. (foto: Regilio Derby)

HVB-politiek leider Raymond Sapoen (links) tijdens de opo yari van de HVB afgelopen weekend. (foto: Regilio Derby)

Politiek analist Hardeo Ramadhin is ervan overtuigd dat de overloper Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB) geen enkele kans maakt om zijn zetel in 2020 te behouden, wanneer die zelfstandig de verkiezingen ingaat. “Wil hij nog in de politieke arena blijven, dan gaat hij met de NDP moeten samenwerken”, zegt Ramadhin aan Dagblad Suriname. Bij de komende verkiezingen in 2020 staan Nasier Eskak en Raymond Sapoen tegenover elkaar in Wanica. In Wanica waren bij de verkiezingen van 2015 bijna 80.000 goed uitgebrachte stemmen. De V-7 behaalde op 25 mei in Wanica 31.074 stemmen en was goed voor 4 zetels. Sapoen kreeg bij de verkiezingen toen in totaal 5.845 stemmen op nummer 2 van de V7-lijst in Wanica. Aangezien hij de tweede persoon was die de meeste kiezers achter zich heeft gekregen, is de tweede zetel van de V7 gegaan naar Sapoen (toen enige kandidaat van de Pertjajah Luhur). De HVB-topper is dus over de rug van de andere V-7 partners gekozen. Ramadhin stelt dat de kiesdeler veel hoger ligt in Wanica. Wilt Sapoen via voorkeur gekozen worden, dan zal hij tenminste 8.500 moeten halen. “Wil je dus een zetel halen, dan zoek je een grote partij”, aldus Ramadhin.

Negatieve gevolgen samenwerking Sapoen-NDP
Een eventuele samenwerking van de HVB met de Nationale Democratische Partij (NDP) zou aan de ene kant voordelen opleveren voor Sapoen, maar zou aan de andere kant ook grote negatieve gevolgen hebben. “Het moment dat hij zegt dat hij met de NDP gaat samenwerken, ben ik bang dat een groot deel van zijn achterban hem ook zal verlaten”, stelt Ramadhin. Hij verwacht daarom dat de mededeling over deze samenwerking heel kort voor mei 2020 zal gebeuren, waarbij het besluit hiervan zogenaamd zal worden overgelaten aan het partijcongres van de HVB.

PL had sterke aanwezigheid in Wanica in 2010
De politiek analist stelt dat de Pertjajah Luhur (PL) tot 2010 een sterke aanwezigheid had in het district Wanica en zelfstandig in staat was om de kiesdeler te halen. Zo kreeg de Volksalliantie van Paul Somohardjo in 2010 in totaal 8.929 stemmen in Wanica. Door de sterkte van de PL gingen de twee zetels naar Martha Djojoseparto en Raymond Sapoen. Het probleem ontstond echter in 2015 met de splitsing binnen de PL, vertrek van prominenten, slechts één plaats op de V7 lijst en ook nog de plaatsing van sterke Javaanse tegenkandidaten door de NDP als Hans Sandjon en Ismanto Adna. Beide NDP’ers brachten in totaal 3.397 stemmen binnen voor de paarse partij. Hierdoor viel de PL terug in het aantal totale stemmen.

FR

Meer Binnenlands Nieuws