Hardeo Ramadhin: 'Ik wacht nog steeds op brug over Corantijnrivier'

Terwijl oud-districtscommissaris, politiek-analist en docent Hardeo Ramadhin nog steeds wachtende is op de brug over de Corantijnrivier, hoort hij beloftes op beloftes aan van ‘de hoogste man van de Staat’. De meest recente is de lening van SRD 50.000 voor het bouwen van een huis tegen een rente van 1 procent. ‘Geen enkele bank is een filantropische instelling’, uit hij verbouwereerd tegenover Dagblad Suriname. ‘SRD 50.000 omgerekend in USD komt neer op USD 7.000. Een huis bouwen uit dit bedrag anno 2017 waar een pakket cement al SRD 80 kost, is onmogelijk.’ Terugkomend op de bouw van de brug over de Corantijnrivier zegt Ramadhin dat deze belofte hem wel een heel verheugd gevoel had bezorgd. Als Nickeriaan is hij altijd blij om sneller en gemakkelijk in Guyana te kunnen zijn waar hij ook familie heeft wonen. Helaas is het tot nog toe slechts bij een belofte gebleven. Zo schiet het hem ook te binnen dat de hoogste man van de Staat nog talloze beloftes op zijn naam heeft staan. De bouw van een brug over de Marowijnerivier, fly-overs, een diepzeehaven, de tramverbinding tussen Lelydorp en Poelepantje, de bouw van 18.000 woningen, goedkope diesel en ureum voor de rijstboeren en het maken van Suriname tot de voedselschuur van het Caribisch gebied zijn slechts enkele van de beloftes die zijn gemaakt door de president van het land.
Al deze beloftes die als een worst voor de neus van het Surinaams volk worden gehouden, doet Ramadhin terugdenken aan de periode van de Revolutie in de tachtiger jaren. ‘Toen hoorde je ook dat zolang niet iedereen een woning en een baan heeft, de Revolutie zal voortduren’, herinnert hij zich nog. Er waren ook grootse beloftes gedaan om oud-plantage Marienburg weer in bloei te brengen. Ramadhin wil ‘helemaal niet onaardig zijn voor de hoogste man van het land’, maar wil wel het volgende kwijt. ‘De president krijgt van tijd tot tijd een vlaag. En dan is het tijd voor het volk om gebombardeerd te worden met zoveel beloftes. Deze worden niet waargemaakt en zijn binnen zes maanden vergeten. Dan wordt het weer tijd voor de president om met andere beloftes te komen. Ik zeg niet dat de president leugens verkondigt. Maar het gaat om beloftes die niet waargemaakt kunnen worden’, zegt Ramadhin die de toekomst heel somber inziet.
‘Alle schulden bij elkaar opgeteld, kan gesteld worden dat op elke burger van het land vanaf pasgeboren baby tot de oudste seniore burger een schuldenlast rust van SRD 35.000 tot SRD 40.000 per persoon. De wantoestand in het land wordt verergerd door het feit dat een staatsmedium niet ervoor schroomt om beelden te manipuleren van een zeer gerespecteerde vrouw uit de samenleving.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!