Hans Breeveld: “Zijn de mensen terecht ontevreden?”

Hans Breeveld
Hans Breeveld
Verkiezingen moeten volgens politicoloog Hans Breeveld altijd in het belang van de samenleving zijn. Het criterium dat in beginsel moet worden aangelegd, is als het volk van de verkiezingen er beter op is geworden. Breeveld benadrukt dat niet enkelen er beter op moeten worden, maar de gehele samenleving. “Als wij dat als criterium hanteren, dan is de samenleving sinds de verkiezingen van 2015 er niet beter op geworden. Dit kunnen wij vooral afmeten aan de grote protesten in de afgelopen periode. Ik ken geen regeerjaar waarin er zulke massale protesten zijn geweest, zonder dat er consequenties aan verbonden zijn. Pengel trad af, omdat hij zich neerlegde bij hetgeen in zijn periode tot uiting kwam”, stelt Breeveld. Breeveld blijft echter hameren op de verkiezingscampagnes van politieke organisaties. Surinamers betrachten onvoldoende ernst met serieuze verkiezingscampagnes.
“Hoeveel mensen die in kledij van partijen in 2015 liepen, zijn vandaag de dag klagers? Men mag protesteren, maar wat is diepgaande democratiebeleving? Deze eruptie is een onvoldoende graadmeter voor wat er leeft binnen de samenleving. Vele mensen zijn ontevreden, maar als men ontevreden is moet je ook vragen: zijn de mensen terecht ontevreden? Veel mensen hebben de regering blindelings gesteund. Zij hebben onvoldoende verantwoording gevraagd. Zij hebben de leiders onvoldoende gewezen op wat het beleid moet zijn. Er is teveel misleid in plaats van beleid”, stelt Breeveld. De vorige regering heeft voor de verkiezingen veel verzwegen rond de economische situatie van Suriname. Naderhand bleek hoe zeer er onverantwoord is omgegaan in het uitgavenpatroon.
Breeveld meent dat Surinamers de verkiezingscampagnes niet moeten maken tot een carnavalachtige vertoning. Mensen moeten geen lopende propagandamachines zijn. In plaats daarvan moet men de politici vragen, wat zij precies in petto hebben. Er wordt geen degelijk beleid beloofd aan het volk. Er wordt aangegeven wat de anderen slecht doen, waardoor de regering, maar haar gangetje gaat zonder gewetensnood. In plaats van mee te gaan in de scheldkanonnade, kan het volk zich volgens de politicoloog beter richten op serieuze verkiezingscampagnes. Democratisch bekeken heeft Suriname volgens Breeveld nog veel werk aan de winkel.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!