Woensdag 20 februari 2019

Granman Albert Aboikoni

Granman Albert Aboikoni

‘Wij gaan ons niet bezighouden met wanorde’

De groep van de Saramaccaanse granman Albert Aboikoni stoort zich niet aan de ontwikkelingen die zich tijdens de ‘Liba Krutu’ te Drietabiki op 8, 9 en 10 oktober hebben voorgedaan. Daar is het gezag van Aboikoni niet erkend en is zijn opponent Naze Amina verwelkomd als granman van de Saramaccaners. “Wij gaan ons niet bezighouden met wanorde in de samenleving”, zegt Iwan Adjako, secretaris van granman Aboikoni, wanneer Dagblad Suriname hem confronteert met deze ontwikkelingen. De ‘Liba Krutu’ heeft onomwonden te kennen gegeven dat de benoeming van dignitarissen geen aangelegenheid is van Paramaribo. Adjako is het niet eens met deze stelling. “Het traditioneel gezag is een instituut dat niet onafhankelijk is van de centrale overheid. Anders zou de granman niet naar de stad moeten worden gebracht voor een beleefdheidsbezoek aan de president en de beëdiging van de granman door het staatshoofd. Wanneer bepaalde personen nu dan iets anders stellen, dan laten wij dat maar voor hun rekening. Wij hebben nog eerbied en respect voor het nationaal gezag en gaan rustig in het Saramaccaans gebied door met Albert Aboikoni als het grootopperhoofd. Hetgeen hij zegt, geven wij gehoor aan”, aldus de secretaris.

‘Wij hebben geen uitnodiging gehad op basis van gelijkwaardigheid’
De bedoeling van de Liba Krutu was om met de Marronstammen van gedachten te wisselen over de verschillende onderwerpen betreffende de Marrons zoals het grondenrechtenvraagstuk dat nog niet helemaal is opgelost. Ook de bemoeienis van de overheid in het traditioneel gezag was een van de issues. Dat de groep van Aboikoni niet aanwezig was op de Liba Krutu, komt volgens Adjako om het feit dat er geen uitnodiging was gericht aan de granman der Saramaccaners. Tegelijkertijd is de secretaris van mening dat de Liba Krutu van de stam der Aucaners geen Liba Krutu is van de stam der Saramaccaners. “Wij hebben geen uitnodiging gehad op basis van gelijkwaardigheid. We hebben alles gehoord via Apps en de radio, maar er is geen enkele brief of telefoongesprek gericht aan de granman Aboikoni.”

Politiek wil bewust granmans en Staat Suriname in slecht daglicht brengen
Honderden mensen zijn van heinde en verre ingegaan op de uitnodiging van granman Bono Velanti van de Aucaners. Persoonlijk ziet Adjako de ceremonie te Drietabiki niet als iets van het traditioneel gezag, maar juist als een politiek gerelateerde activiteit. “Ik heb het juist gezien als een oproeping van bepaalde politieke organisaties die zoveel mogelijk proberen om de granman en de Staat Suriname in een slecht daglicht te brengen. Daar heb ik geen boodschap aan. Als granman Velanti inderdaad de oproeping zou doen, denk ik dat hij het op een heel andere manier zou doen. Hij zou zijn collega Aboikoni in ieder geval op een behoorlijke manier uitnodigen. Indien de granman Aboikoni dan niet bij machte zou zijn om af te reizen, dan zou hij zijn delegatie naar de krutu laten afreizen of in ieder geval op een behoorlijke en nette manier afmelden”, aldus Adjako.

President teleurgesteld op ontwikkelingen krutu
Ook president Desi Bouterse reageerde teleurgesteld op de ontwikkelingen bij deze krutu. “Wij hebben geen boodschap aan andere lawaaischoppers. Wij gaan rustig verder met de orde van de dag. Ik zie dat er andere bedoelingen waren en dat is niet zuiver. Uiteindelijk zal dat altijd het onderspit delven”, zei het staatshoofd aan journalisten na de ceremonie woensdagmorgen bij het Monument van 10 oktober 1760. De president had gehoopt dat zaken aangaande de ontwikkeling van het binnenland op de krutu zouden worden besproken. Bouterse memoreerde dat de mensen al vier jaren geen keuze konden maken over de benoeming van de granman. Uiteindelijk is aan hem als president gevraagd om de knoop door te hakken. Dit is gebeurd en Aboikoni is beëdigd en geïnstalleerd als granman.

Regeringsdelegatie niet meer vertrokken
Vicepresident Ashwin Adhin die een forse regeringsdelegatie naar de krutu zou leiden, is niet meer vertrokken. Dit besluit is in de nacht van dinsdag op woensdag genomen tijdens een spoedoverleg dat de president bijeengeroepen had. De regering zal op een ander moment diepgaand overleg voeren met de Aucaanse granman Bono Velantie over de wensen en noden van de Marrongemeenschap. President Bouterse heeft gisteren schriftelijk aan het grootopperhoofd meegedeeld dat de regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin niet meer zou afreizen naar Drietabiki. Het lag in de bedoeling dat de besluiten, vervat in een declaratie, overhandigd zouden worden aan de regeringsdelegatie onder leiding van Adhin en aan De Nationale Assemblee.

FR