Gregory Rusland obligatielening: “Het wordt steeds gekker en gekker in dit land”

NPS-fractieleider Gregory Rusland
NPS-fractieleider Gregory Rusland
Dat Suriname afgelopen woensdag erin is geslaagd om een obligatielening van USD 550 miljoen tegen een rente van 9.25% aan te gaan, brengt NPS-fractieleider Gregory Rusland niet in een hoerastemming. De looptijd is 10 jaar en de rente zal halfjaarlijks worden uitbetaald. “Het wordt steeds gekker en gekker in dit land waar wij zien dat de regering zoveel leningen heeft gesloten en nu wederom een lening van USD 550 miljoen is aangegaan, zonder dat er enig transparantie is waarvoor deze gelden zullen worden gebruikt. Wij vermoeden dat deze gelden zullen worden gebruikt om oude leningen en rentes te kunnen terugbetalen, Staatsolie uit te kopen in de New Mont deal en om het restant te gebruiken om zoals gebruikelijk salarissen uit te kunnen betalen. In plaats dat zij andere mogelijkheden zoeken, spelen zij met de toekomstmogelijkheden van ons volk door de schuldenlast zo hoog te maken dat de terugbetaling van de 9.25% rente alleen een enorme inspanning zal zijn voor deze samenleving”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Rusland benadrukt dat hij als burger erg boos is, omdat deze mensen geen zicht op een einde hebben. Zo heeft de regering volgens hem met zowel het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) als met de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) leningen gesloten met verschillende rentes. “Wat gebeurt er met de verhalen die men ons elke week voorhoudt? Elke dag waar je denkt dat het niet erger kan worden, is men in staat om het wel erger te maken”, aldus Rusland. USD 300 miljoen is volgens de regering bestemd voor Staatsolie om bestaande schulden af te lossen. Ongeveer USD 88 miljoen gaat naar de terugbetaling van de lening bij Oppenheimer, die loopt tot eind september 2017. Verder wil de regering USD 27 miljoen gebruiken om de 5% aandelen in Newmont Suriname (Surgold) te betalen. Een bedrag van USD 54 miljoen is uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela. Oppenheimer en Scotiabank, waren de managers en beursgangbegeleiders.
Hoefdraad gebruikt elke gelegenheid voor dure dienstreizen
Rusland zegt er ernstige problemen mee te hebben dat Financiënminister Gilmore Hoefdraad elke gelegenheid gebruikt om dure reizen naar het buitenland te maken om leningen af te sluiten. Hij ziet liever dat de bewindsman inspanningen lokaal verhoogt zodat ervoor gezorgd kan worden dat ‘wij de eindjes aan elkaar kunnen knopen’. “Ik vrees het ergste, omdat deze regering steeds de makkelijkste uitweg pakt en niet denkt aan de dag van morgen. Zij denken alleen maar aan dit moment waarbij zij de voordelen uit kunnen halen. Door dit gedrag zal het volk het gelag moeten betalen”, aldus Rusland. Dagblad Suriname heeft eerder meerdere malen melding gemaakt over het ‘reisgedrag’ van Hoefdraad. Ondanks beloftes van president Desi Bouterse dat er flink bezuinigd zal worden op dienstreizen, blijkt dat bewindslieden, waaronder vooral de Financiënminister, flink gebruik maken van dienstreizen die het land steeds meer geld kosten. Hoefdraad is delegatieleider in New York. Hij is in de presentaties bijgestaan door Bernhard Fritz-Krockow, adviseur van het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname en Rudolf Elias, algemeen directeur Staatsolie.
Lenen van geld moet stoppen
De fractieleider blijft ervoor pleiten dat de regering het ‘leengedrag’ stopzet. De NPS-topper voert aan dat Suriname het risico loopt om in dezelfde trend te komen met landen als Guyana, waarbij wij straks gekwalificeerd zullen worden als landen met enorm grote leningen dier niet meer in staat zijn om verder te kunnen lenen. “De financieel economische situatie van het land en de sociaal maatschappelijke ontwikkeling zijn gewoon jaren terug gegooid. Dat betekent dat de sukkelende gezondheidszorg en de onderwijssector straks helemaal geen geld meer zullen kunnen krijgen. Alle noodzakelijkheden die op een gegeven moment ‘for granted’ werden genomen, zullen straks niet meer te vinden zijn door toedoen van mensen die de leiding hebben over het land.”
‘Alles is ja en amen voor coalitie’
Rusland zegt dat hij tot woensdagmiddag geen officiële mededeling vanuit de regering had gezien over de obligatielening die is gesloten. Echter kent hij het standpunt van de regering waar steeds wordt aangegeven dat dit soort zaken geen goedkeuring van De Nationale Assemblee (DNA) nodig hebben. “Wij zijn in die situatie gebracht door de houding van de coalitie die op alles van deze regering ja en amen zegt. Nu zijn wij in een situatie gebracht waar de regering een loopje neemt met het hoogste college van staat, waar alles toch door de coalitie wordt goedgekeurd. Wij vinden dat een bijzonder kwalijke zaak”, aldus de NPS’er. Afgelopen dinsdag probeerde de oppositie deze zaak onder aandacht van het parlement te brengen. Echter werd de gelegenheid daartoe niet geboden door de DNA-leiding. Rusland blijft erbij dat de regering deze grapjes niet zou kunnen uithalen als het parlement het werk correct deed. De NPS-topman voert aan dat zijn partij ondertussen al een protestbrief heeft opgemaakt die bekendgemaakt zal worden ‘aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor wansituatie waarin het land gemanoeuvreerd is’.
FR

error: Kopiëren mag niet!