Vrijdag 15 maart 2019

“In de leerboeken van de politiek is het duidelijk dat wanneer partijen aan de macht zijn, en al hun troeven verspild hebben om aanhang te verwerven, er maar twee onderwerpen over blijven om in beeld te blijven en op het gevoel van de achterban in te spelen: godsdienst en ras.” Dit statement maakt politicus Sheilendra Girjasing in navolging op uitspraken van zijn collega-politicus Andre Misiekaba. Voor de NDP-ondervoorzitter Misiekaba is het duidelijk dat de politieke partij VHP geen nationale partij is. “De VHP-fractie telt 9 leden in het parlement. O menie Chinesie je sjie. O menie Jampanesi je sjie. O menie blakamang je sjie. No wang. In de NDP-fractie heb je alles: Chinees, Indiaan, Hindoestaan, Creool, Boslandcreool, Javaan, noem maar op”, zei Misiekaba onlangs op een wijkvergadering van de NDP op Centraal Station te Pontbuiten. Volgens hem is de NDP een echte nationale partij.
“Het is einde Latijn voor de NDP. Het moment politici praten over godsdienst en ras, wil dat zeggen (zoals Hitler het ook bewezen heeft) dat men geen verhaal meer heeft voor de achterban. Men heeft geen ontwikkelingsvisie meer. Men boeit de achterban niet meer. Wil men in de picture blijven, zal men het op ras gooien. Dit is heel gevaarlijk van Misiekaba”, stelt Girjasing.

Girjasing merkt op dat mensen voor de NDP pas Hindoestaan zijn als zij NDP’er zijn. “Als je bij de VHP bent, ben je plotseling een racist? De NDP moet zich niet presenteren als een nationale partij. Zij durven niet in Coronie een Hindoestaan te kandideren. Laten zij een niet-Boslandcreool kandideren in Sipaliwini. Je breekt pas scheidslijnen wanneer je dit doet en niet wanneer je in een overwegend Marron-buurt een Marron kandideert. Alle bevolkingsgroepen in de NDP? De VHP is op dat punt dan ook een nationale partij”, aldus Girjasing. Hij denkt dat de NDP ‘de nattigheid al voelt’.

Kavish Ganesh