Gersie was geen teamspeler

Gillmore Hoefdraad
Gillmore Hoefdraad
‘Monetaire financiering 14 maanden voor de verkiezing, dan moeten wij wel gek zijn’

Slechte communicatie en afstemming op het gebied van het monetaire en fiscaal beleid, hoge rentes aan bedrijven die gebruik wensten te maken van de swapovereenkomst met China, het niet effectief inzetten van de kredieten van de Islamitische Ontwikkelingsbank, opzegging of vertraging in betalingen van de Staat, wrevel bij de aanpak van enkele miljoenen in beslag genomen euro’s door Nederland en het niet bijwonen van de jaarlijkse artikel 4 bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn enkele zaken die aanleiding zijn geweest om de verdere samenwerking met Glenn Gersie, de thuis geplaatste governor van de Centrale Bank van Suriname, op te zeggen. Daarnaast is er een brug ontdekt waar valuta tegen een afwijkende koers via twee lokale banken is verkocht aan oliemaatschappij SOL. “Centrale Bankreserves die voor veel minder zijn verkocht dan de gepubliceerde koers van de bank. Het is heel vroeg in de relatie met de governor opgekomen dat wij niet over nodige informatie konden beschikken, vooral over de monetaire reserves”, zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gisteren in De Nationale Assemblee (DNA). Er is volgens hem nooit een duistere reden van de regering geweest om 14 maanden voor de verkiezing een aanslag te plegen op de deviezenreserves door monetair te gaan financieren. “14 maanden voor de verkiezing, dan moeten wij wel gek zijn om deze fragiele stabiliteit weg te gooien”, aldus Hoefdraad.
Gersie liet zich door ondergeschikte vertegenwoordigen bij belangrijke meeting met IMF
Hoefdraad stoorde zich eraan dat Gersie een zeer belangrijke meeting met het IMF over het artikel 4 rapport niet heeft bijgewoond, terwijl de governor toen wel in Bali aanwezig was. Gersie heeft toen afgemeld en heeft zich laten vertegenwoordigen door een ondergeschikte. Het laatste dat er volgens Hoefdraad is geweest, is dat een cheque van het ministerie van Onderwijs niet kon worden betaald, terwijl de persoon twee weken al naar de bank ging. Bij natrekking bleek dat het document in de post was gebleven van de leiding van de bank en dat er niet naar was gekeken. Een ander vraagstuk was toen de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, terugkeerde om 200 US-dollar terug te storten voor de overheid bij de CBvS. Pollack-Beighle kreeg toen te horen dat dit niet mogelijk was, omdat deze dollars niet gekocht waren bij de moederbank en daardoor niet konden worden teruggenomen.
Niet slagvaardig genoeg na inbeslagname geldzendingen
Volgens Hoefdraad heeft Gersie niet slagvaardig opgetreden toen in januari vorig jaar instructies waren gegeven om onmiddellijk naar Nederland en de Bank of China te gaan om te praten met de autoriteiten daar toen de eerste geldzending van de bank was aangehouden. Dat is toen niet gebeurd. Bij de tweede aanhouding was weer het verzoek om direct naar Nederland te gaan om daar te overleggen. Verder wekte bij de regering ook de verbazing dat de communicatie vanuit Nederland op het hoogste niveau plaatsvond vanuit de douane en het Openbaar Ministerie, maar dat de compliance officer van de Centrale Bank niet gelijk de zaak oppakte. “Het was op het niveau van een medewerker die correspondeerde met de autoriteiten in Nederland”, aldus de bewindsman.
President heeft touw doorgeknipt
Deze ontevredenheid en oproepen tot correctie en aanpak van de zaken die niet naar wens waren, zijn per brief door Hoefdraad aan Gersie meegedeeld. “Over de brief weten ik alleen en de governor. De punten zijn met de president besproken”, zei Hoefdraad. Volgens de bewindsman is de geruchtenmachine over het ontslag van Gersie gelijk hierna gaan draaien, terwijl dat niet eens aan de orde was. Gehoopt was dat met een sterkere raad van commissarissen een ommekeer kon worden gebracht. “Het antwoord hierop was een vrij scherpe brief waarin werd aangegeven dat de technische capaciteit er niet was of dat het niet waar was. Hoe ga je dan verder als dit totaal niet begrepen wordt?”, aldus de minister. Toen de zaak verder escaleerde, heeft de president het touw uiteindelijk doorgeknipt. “Het gesprek heeft 5 tot 7 minuten geduurd en de governor was daar direct mee eens”, aldus Hoefdraad.
Hoefdraad weigert afgifte correspondentie tussen hem en Gersie
VHP-fractieleider Chan Santokhi en NPS-fractieleider Gregory Rusland drongen erop aan dat de correspondentie tussen de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank ook aan De Nationale Assemblee moet worden getoond. Hoefdraad stelde niet in te zien waarom de correspondentie tussen hem en Gersie publiekelijk bekend moet worden gemaakt in het parlement. Hij kreeg hierin ondersteuning van NDP-parlementariër Melvin Bouva. De volksvertegenwoordiger vindt dat deze brief tussen werknemer en werkgever is. Na een schorsing stelde Hoefdraad de brief pas te kunnen overleggen nadat hij daartoe toestemming krijgt van Gersie en de president. Volgens Santokhi gaat het niet over een brief tussen twee maatjes en wees op de transparantie die de Bankwet voorschrijft. Hij vond dat de brief gelijk in het college moest worden overlegd. Hoefdraad zei toen op een vraag van DNA-voorzitter dat hij de brieven niet bij zich had.
FR

error: Kopiëren mag niet!