Maandag 18 juni 2018

Sergio Gentle aarzelt om richting Darnie Stolk te lopen, maar kiest er uiteindelijk toch voor om uit egards voor de ceremonie, naar voren te stappen (foto: Kavish Ganesh)

Sergio Gentle aarzelt om richting Darnie Stolk te lopen, maar kiest er uiteindelijk toch voor om uit egards voor de ceremonie, naar voren te stappen (foto: Kavish Ganesh)

Sergio Gentle, sinds 14 juli inspecteur van politie derde klasse, heeft gisteren principiële moeite getoond met het verkrijgen van zijn bevordering door Darnie Stolk, commissaris van politie en regiocommandant Oost. “Hij is onder andere degene geweest die destijds ervoor heeft gezorgd dat ik in deze positie ben beland. Ik moest 24 maanden binnen het bestuur, binnen de administratie en bij de president in beroep gaan om uiteindelijk mijn bevordering te krijgen. Een bevordering waarvoor ik 2 jaar lang gezwoegd heb. Ik zeg het, en dan heeft Gentle het gezegd, hij heeft voor mij gelogen bij de korpsleiding. Hij heeft een rapport opgemaakt tegen de waarheid in”, beweerde Gentle, die tevens bestuurslid is van de Surinaamse Politiebond.

In een rapport heeft Stolk volgens Gentle aangegeven dat deze zich heeft misdragen bij een stagebespreking bij DSB. Hij stelt over een opname te beschikken, waaruit duidelijk af te leiden is dat hij zich niet heeft misdragen. Destijds wenste men hem een hak te zetten en daarbij heeft men voor hem gelogen. Hij werd op korpsrapport gebracht. Er werd ook een tuchtstraf opgelegd, terwijl hij in beroep was bij de president. “De directeur van het kabinet draagt er kennis van. Men heeft gezegd dat ik dit liever niet zeg. Maar ik moet dit wel kwijt en dit is een juiste moment. Dan is het in een keer gezegd”, stelt de politieman.

Gentle draalde enkele momenten om zijn distinctieven uit handen van Stolk te ontvangen. Hij was niet geüniformeerd. Van de ceremoniemeester werd vernomen dat Gentle zijn uitnodiging laat had ontvangen. Gentle heeft op 13 juli laat in de middag vernomen dat hij in de ochtend aanwezig moest zijn. “Ik heb geen uniform. De overheid heeft 6 jaar lang geen schoeisel voor ons aangeschaft, terwijl wij daar recht op hebben. Ik heb geen uniform (lange mouw, red.). Ik heb niet eens een das van de politie en ik ben al 12 jaar in dienst. Om maar niet te praten over normale zaken waar je recht op hebt. Om de ceremonie niet te verpesten, heb ik mijn distinctieven in ontvangst genomen”, aldus Gentle.

De minister ad interim van Justitie en Politie, de procureur-generaal en de korpschef waren aanwezig. “Ik heb bij zoveel mensen geen distinctieven opgespeld. Het is niet verplicht en noodzakelijk dat de korpschef dat moet doen”, aldus de korpschef op de vraag waarom zij niet zelf is opgestaan om de distinctieven te overhandigen.

Kavish Ganesh