Gemiddelde maximumtemperatuur Suriname: 30.9 graden

1De heetste 5 jaren op aarde 2014, 2015, 2016, 2017 en 20181
1De heetste 5 jaren op aarde 2014, 2015, 2016, 2017 en 20182Officieel was 2018 het vierde warmste jaar ooit voor de planeet, met een vreselijk patroon: de afgelopen 5 jaar waren het heetst sinds de mensheid de wereldtemperaturen in 1880 begon te registreren. Dit is geen toeval, het is een duidelijk teken van de opwarmingstrend van onze planeet. “De belangrijkste boodschap is dat de aarde opwarmt”, vertelde Gavin Schmidt, de directeur van het Goddard Institute of Space Studies van de Nasa in New York City, aan verslaggevers tijdens een persconferentie. “En ons begrip van waarom die trends zich voordoen, is ook zeer robuust. Het komt door de broeikasgassen die we de afgelopen 100 jaar in de atmosfeer hebben gestopt”, stelt Schmidt.
De temperatuurverschillen zijn niet alleen van buitenaf te zien. Ook in Suriname is de hitte van de planeet te voelen. Waar in Suriname de temperaturen van 26o C normaal was in de jaren ’90, blijkt een temperatuur van iets dichtbij de 28o C normaal te worden. De gemiddelde temperatuur tegen 06.00 uur ligt tussen 21o C en 24o C in Suriname. De temperaturen rond de middag zijn het hoogst en zijn gemiddeld tussen 31o C en 34o C. In 2017 was januari de koudste maand in Suriname met een gemiddelde temperatuur van 270 C en in augustus de warmste met een gemiddelde van 29.2o C. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in 2017 was 27.8o C en de gemiddelde minimumtemperatuur 24oC. De gemiddelde maximumtemperatuur was 30.9o C.
Zowel NOAA als Nasa hebben bevestigd dat 2018 het op 4 na heetste jaar was. Zij controleerden hun gegevens ook met andere externe en onafhankelijke groepen, wat de resultaten verder bevestigde: vorig jaar waren de wereldwijde land- en oceaanoppervlaktetemperaturen 1,42 Fahrenheit (0,79 Celsius) boven het gemiddelde van de 20ste eeuw.
De opwarming was echter niet uniform. In Noord-Amerika lagen de temperaturen dichter bij het gemiddelde van de eeuw, maar het verschil werd meer dan goedgemaakt in andere delen van de wereld.
Maar zelfs zonder verhoogde temperaturen waren de effecten van klimaatverandering zichtbaar in de VS. Het was het op 2 na meest nat jaar van de geschiedenis – maar tegelijkertijd verwoestte het droogte delen van het land. Er waren ook veel meer extreme weersomstandigheden dan normaal, iets dat in toenemende mate wordt toegeschreven aan klimaatverandering.
Klimaatwetenschappers hebben zich tot het uiterste ingespannen om mogelijke onzekerheden met betrekking tot deze data te voorkomen. Zij hebben bijvoorbeeld rekening gehouden met de manier waarop verschillende methodologieën voor gegevensverzameling en -verwerking in de loop van de jaren zijn veranderd en zijn verwerkt in het ‘stedelijk hitte-eiland-effect’, waarin steden warmer zijn dan de omringende omgeving. Tegenwoordig verzamelen agentschappen de meeste gegevens uit plattelandsgebieden.
Over het algemeen kun je je nauwelijks overtuigendere gegevens voorstellen om aan te tonen dat klimaatverandering plaatsvindt. Dus je kunt je alleen maar afvragen: voor die mensen die niet ‘geloven’ in klimaatverandering (hoewel geloven in een wetenschappelijke realiteit niet echt iets betekent), wat zou het dan kosten om hen te overtuigen? Zou dat zelfs mogelijk zijn? Of is het een ‘hoax’ of een ‘liberale samenzwering’, ongeacht wat het bewijsmateriaal zegt?
Het is nu een goed moment om te onthouden dat wetenschap geen partij is, en de wetenschap zegt dat we veel problemen veroorzaken voor onszelf en de rest van de planeet. Het is tijd om de uitstoot te verminderen en te beginnen met de opruimingsdienst.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!