Gebruik reddingsvest nog steeds ad hoc

Frontfoto1“Het lijkt alsof ze MAS een genoegen willen doen”

Met de tragische ramp te Kalebaskreek vers in het geheugen trok Dagblad Suriname naar de Waterkant waar het opviel dat de passagiers die dagelijks gebruik maken van de bootdiensten vanaf het veerplein nauwelijks tot geen gebruikmaken van zwemvesten. Je zou kunnen verwachten dat na een dergelijke tragedie, waarvan er een dag van nationale rouw was afgekondigd, iedereen nu gebruik maakt van een reddingsvest. Bijna iedereen was het daags na de ramp, het met elkaar over eens dat reddingsvesten de kans op deze ramp hadden kunnen verkleinen.
Daphne le Couvreur, hoofd Marketing en Communicatie bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), zegt dat vorig jaar in de media veel campagne is gevoerd om een reddingsvest te dragen. Middels de slogan ‘het reddingsvest daar red je levens mee’ is gepoogd om het gebruik van een reddingsvest tot een automatisme te maken. Echter blijkt, dat bij diverse controles van de ‘Maritime Administration’, de afdeling die belast is met de controles op het gebruik van reddingsvesten, dat passagiers veelvuldig geen gebruik maken van reddingsvesten terwijl deze kunnen zorgen voor het verschil tussen leven en dood wanneer men eenmaal in het water is beland.
Niet hygiënisch
“Het meest gehoorde argument is dat het niet hygiënisch is om zo een vest te dragen”, laat Le Couvreur weten. De veerboten die verantwoordelijk zijn voor het vervoer zijn vergunningplichtig. Het ministerie van openbare werken, transport en communicatie verstrekt de vergunningen en in de voorwaarden is opgenomen dat reddingsvesten aan boord moeten zijn. Bij de keuring door de MAS wordt ook gelet op de aanwezigheid van reddingsvesten die gelijk moet zijn aan het aantal zitplaatsen in de boot.
Verantwoordelijkheid
Het dragen van een reddingsvest is vooralsnog de verantwoordelijkheid van de bootsman. De bootsman moet erop toezien dat de mensen hun vesten omdoen. De afdeling van de MAS voert de controles uit met een team bestaande uit 8 personen. “Zodra de mensen zien dat de MAS eraan komt, dan doen ze hun vesten om. Het lijkt erop alsof ze MAS een genoegen willen doen. Men moet zich er bewust van zijn dat een reddingsvest de overlevingskans vergroot.” Er zijn nog geen boetes gekoppeld aan het niet omhebben van een reddingsvest. De MAS-medewerker is voorstander van een boetesysteem en geeft aan dat dit een aangelegenheid is van het ministerie.
Transport midden in de nacht
De wet verbiedt niet dat men ’s svonds passagiers vervoert. “Je mag ‘s avonds wel varen, met de juiste verlichting. Er wordt wel een advies uitgegeven dat op donkere plekken het verstandiger is om niet te varen. Dit is wel geen verbod”, licht Le Couvreur toe. Het drama te Kalebaskreek, waarbij 11 personen het niet hebben overleeft en er nog één persoon vermist wordt, behoort tot één van de grootste tragedies die Suriname op het water heeft meegemaakt.
RB

error: Kopiëren mag niet!