Gajadien: “Regering wil 16% bbp lenen”

“Misleidend”, zo typeert assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) de presentatie die Financiënminister Gillmore Hoefdraad dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) heeft gehouden. “De regering heeft dinsdag een nota van wijziging ingediend, waarbij zij aangeeft dat 30% van de uitgaven gedekt zal worden met leningen. Wij zijn al boven ons leningenplafond. De gewijzigde Wet op Staatsschuld zegt dat je niet meer dan 6,5% van het bruto binnenlands product (bbp) moet lenen. Op dit moment dient de minister een begrotingsfinanciering van 16% van het bbp in”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Minister Hoefdraad heeft het parlement dinsdag voorgehouden dat het afgelopen half jaar de strenge uitgavenbewaking is voortgezet. Het tekort is volgens hem 3% van het bruto binnenlands product.
De internationale reserves zijn goed voor 3½ tot 4 maanden importdekking. De inflatie vertoont een neergaande trend en is rond de 1% op maandbasis, terwijl de spanningen rond de wisselkoers achter de rug zijn. De lopende rekening van de betalingsbalans vertoont volgens Hoefdraad ook een overschot sinds het laatste kwartaal van 2016. In het eerste kwartaal van 2017 verdubbelde het surplus in nominale US-dollar termen. Gajadien voert aan dat de werkelijkheid aantoont dat in de afgelopen 6 maanden ongeveer SRD 982 miljoen aan tekorten op de betalingsbalans is geregistreerd. “De minister geeft aan dat de internationale reserves goed zijn voor 3½ maanden importdekking. Dat is niet gangbaar, omdat de importdekking bepaald wordt aan de hand van de importen van je land. Op allerlei manieren en historische presentaties probeert de minister aan te geven dat wij positieve vooruitzichten hebben, maar als je naar de cijfers kijkt en goed analyseert, zie je dat wij in een veel dieper dal zijn terechtkomen”, aldus Gajadien.
Oppositie wil samenleving behoeden van verdere neergang
Gajadien stoort zich aan de uitspraken van NDP-fractieleider Andre Misiekaba. Volgens de politicus zei Misiekaba tijdens een interruptie dat indien de regering inderdaad zo slecht was, zij de 26 zetels in 2015 niet zou hebben gehaald. “Als iemand de cijfers niet goed begrijpt en de minister zou volgen, zou die denken dat de regering de goede kant opgaat. Dit is ook de reden waarom de regering Bouterse 1 een groot deel van de kiezers in 2015 heeft kunnen misleiden. De oppositie zit niet in het parlement om kritiek te leveren, maar om te waken dat de samenleving behoed wordt van verdere ondergang”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!