Gajadien: “NDP-regering Bouterse brengt volk in failliete situatie”

De regering heeft de begroting van 2018 verder herzien met een nota. Deze is intussen ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) die vandaag een hervatting zal maken met de verdere behandeling van de begrotingen. De regering is voornemens om in totaal SRD 970.200.000 extra binnen te halen uit de verkoop van staatsaandelen, onroerend goed en het verhogen van grondhuur. Het ministerie van Financiën heeft in de herziene begroting SRD 740.250.000 opgebracht voor verkoop van staatsaandelen bij de Hakrinbank, de Surinaamsche Bank, Self Reliance en New Mont. Eerder was dit bedrag gesteld op SRD 114 miljoen. Bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) is het bedrag voor de verkoop van onroerend goed van de oorspronkelijke SRD 10 miljoen opgetrokken naar SRD 85 miljoen. Bij RGB is ook besloten om het bedrag van SRD 89.950.000 voor grondhuur op te tillen naar SRD 144.950.000. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de commissie van rapporteurs die de begroting heeft voorbereid, vindt dat de ingediende nota van wijziging nu duidelijk aantoont in welke benarde en failliete situatie de economie van het land door de NDP-regering onder leiding van president Desi Bouterse is gebracht. “Wij zien dat de overheid ruim USD 23 miljoen per maand gaat moeten aflossen aan leningen en rentes. Diezelfde overheid gaat tegelijkertijd ook ruim USD 23 miljoen aan nieuwe leningen sluiten. Voor 2018 wil de regering onroerend goed verkopen en grondhuurtarieven verhogen, zodat zij ruim SRD 230 miljoen uit de samenleving kan afromen. Dezelfde overheid die leent en aflost, is ook van plan om iets meer dan SRD 740 miljoen uit de verkoop van haar aandelen te verdienen. Daarom stel ik nogmaals: deze cijfers geven duidelijk aan in welke benarde en failliete situatie de regering Bouterse of de NDP-regering Suriname in heeft doen belanden”, aldus Gajadien.
Leningenwet overtreden
Op de post ‘middelenbegroting’ van het ministerie van Financiën is het opmerkelijk dat het bedrag van SRD 375 miljoen, dat geleend moet worden om de begroting van 2018 te dekken, in de nota van wijziging opgetrokken is naar SRD 600 miljoen. “Wij merken dat uit deze cijfers de overheid sowieso de leningenwet in principe overtreedt, maar dat via slinkse weg probeert te onderbouwen door te stellen dat zij SRD 600 miljoen conform de wet additioneel wil lenen om het begrotingstekort te dekken. Deze constructie geeft duidelijk aan dat de regering de Surinaamse samenleving in een failliete situatie heeft doen belanden. Nu wil men het land middels extra druk op de samenleving door blijven besturen”, aldus de politicus.
Overheid wilde eerst SRD 350 tot 400 miljoen extra binnenhalen
De begrotingsbehandeling werd in december 2017 verdaagd naar midden januari 2018, omdat de regering een onderbouwing moest geven van de inkomstenverhogende maatregelen. Toen zou de regering naar zeggen van Financiënminister Gillmore Hoefdraad tussen de SRD 350 en 400 miljoen extra binnenhalen met voornoemde maatregelen. Deze streefdatum kon echter niet worden gehaald, waardoor nu pas de vergadering kan worden voortgezet.
FR

error: Kopiëren mag niet!