Gajadien constateert fluctuerende situatie op valutamarkt

De douanekoers is per maandag flink omlaag gegaan. De verkoopprijs van de US dollar is SRD 6.95 en de euro SRD 7.58. De douanekoers voor de US dollar is in vergelijking met twee weken geleden met 46 cent en de euro met 63 cent omlaag gegaan. Echter is het tegelijkertijd opmerkelijk dat de straatkoers vandaag in vergelijking met dinsdag van SRD 6.95 met 2 cent gestegen is naar SRD 6.97. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie over het ministerie van Financiën, zegt aan Dagblad Suriname dat hij een fluctuerende situatie op de valutamarkt constateert, aangezien de koersdaling van de afgelopen weken een kunstmatige daling was. De politicus blijft erbij dat er een krapte aan SRD’s is ontstaan, doordat de regering mensen niet uitbetaalt en momenteel met enorme achterstanden zit. “Doordat de regering geen geld uitgeeft bij heel wat belangrijke zaken en hier en daar wat kleine dollarinjecties geeft, zien wij dat de economie stremt. Men kan de koers dan kunstmatig in bedwang houden. Echter moeten mensen op den duur voor geleverde diensten betaald worden, waardoor die koers toch weer omhoog zal schieten”, zegt Gajadien.
Regering wacht op inkomsten in te voeren belastingen
Gajadien zegt dat de regering stukken bij de Staatsraad heeft liggen waarin zij enorme verhogingen wil invoeren. President Desi Bouterse heeft tijdens zijn jaarrede reeds bekend gemaakt dat er een wegen- en voertuigenbelasting ingevoerd wordt alsook de belasting op kerosine. Er komt ook een verhoging op de toeslagen op in- en uitklaringen en concessierechten en vergunningenstelsel. Afschaffing van de aftrekpost AOV-premie, samenvoeging van de accijnswetten; uitbreiding van de fiscale jurisdictie naar de Exclusieve Economische Zone en invoering van de Invorderingswet. Verder wordt er een mini-fee ingevoerd op vermakelijkheden als bioscoopbezoek, vliegtickets en andere entertainment. De maatregelen strekken zich ook uit naar de deviezenversterking, te weten: Inwisselplicht; op de luchthavens en grensposten zullen niet-ingezetenen verplicht gesteld worden om vastgestelde bedragen aan vreemde valuta in te wisselen. “De regering probeert op allerlei manieren om vermoedelijk die middelen binnen te krijgen om leveranciers uit te betalen. Vandaar dat er gewacht wordt op deze inkomsten alvorens achterstallige bedragen worden uitbetaald”, stelt de politicus. Volgens hem zal de regering in de komende periode heel wat uitgaven moeten doen die een grote deuk op de economie zal veroorzaken. Het gaat onder andere om de uitbetaling van boot- en bushouders, de herwaardering van leraren, uitbetaling van salarisverhogingen van het personeel van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) en de algemene salarisverhoging in april 2017. “Als zij nu deze bedragen uitbetalen, zal de koers als een raket omhoog schieten”, aldus de VHP’er.
Bedrijfsleven kan niet investeren
Volgens Gajadien heeft de regering samen met de Centrale Bank van Suriname een beleid gevoerd, waarbij de SRD vrij duur is geworden. “Het bedrijfsleven kan niet investeren. Er ontstaat een spiraal effect, waarbij de regering alleen maar kan afwachten totdat zij geld van buitenaf kan lenen. In dit geval kunnen wij niet praten over stabiliteit”, aldus Gajadien. Op 27 september was de douanekoers voor de USD SRD 7.82 en SRD 8,81 voor de euro. Daarvoor was de douanekoers SRD 4.04 voor de US dollar. Nadat de koers vrijgelaten werd, werd door de regering besloten dat de douanekoers ook om de twee weken bijgesteld zou worden. Op 12 oktober is de douanekoers verder aangepast. De verkoopkoers van de US dollar was gesteld op SRD 7.41 en voor de euro SRD 8.21. Nu de douanekoers omlaag is gegaan, verwachten mensen dat de prijzen van goederen in de winkels ook zullen dalen.
FR

error: Kopiëren mag niet!