Woensdag 22 mei 2019

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien ziet het nieuw ‘huizenbouwplan’ van president Desi Bouterse als niets anders dan een lekkere worst om zielen bij de komende verkiezingen te winnen. Gajadien voert aan dat het staatshoofd de afgelopen 8 jaren vaker plannen en nieuwe inzichten heeft gepresenteerd met betrekking tot het oplossen van de woningproblematiek, maar tot nu toe zijn belofte om 18.000 woningen neer te zetten nog steeds niet heeft waargemaakt. “Ondanks er steeds honderden miljoenen voor woningbouw uitgetrokken is, is er toch bitter weinig gerealiseerd. De verkiezingen naderen, dus de 10.000 op te zetten woningen worden nu weer als worst gehangen voor woningzoekenden. Een worst met een lekkere geur”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. President tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft vrijdag in Ocer op een kadermeeting uitgebreid verslag gedaan over de huizen die door verschillende personen en instanties worden gebouwd. Huizenbouw is het hoofdthema geweest op de politieke vergadering. Het staatshoofd vindt dat de woningnood groot is en zoekt daarom samen met particulieren naar oplossingen hiervoor.

‘Poppenhuizen’ denigrerend voor samenleving
Bouterse deelde mee dat er ‘poppenhuizen’ zijn, verkrijgbaar vanaf SRD 50.000. Daarvoor moet men wel een eigen terrein hebben. De overheid faciliteert, er is voor 1.000 aanvragen geld opzij gezet. P&D Real Estate van ondernemer Sarwen Poenai zal 10.000 woningen bouwen tegenover Blauwmeer, waar een nieuw project zal verrijzen het komende jaar. Gajadien vindt dat Bouterse met zo een presentatie zijn eigen falend beleid aangeeft, omdat mensen nu zo erg te gronde zijn gebracht, waardoor ze zelfs kleine ‘poppenhuizen’ hard nodig hebben. Overigens vindt hij de aanduiding ‘poppenhuizen’ denigrerend overkomen. Bovendien heeft het staatshoofd niets gezegd over hoe een groot deel van deze verarmde mensen aan een stuk perceel zal komen.

Elk wissewasje bezoek groot tentoonstellen
Bouterse is op de kadermeeting ook vol lof geweest over de aankomende bezoeken van koning Asantehene Osei Tutu-II van Ghana en de premier van Barbados, Mia Mottley. De Ashantikoning wordt op 22 november in Suriname verwacht en is de eregast tijdens de viering van de 43ste Srefidensi in Saramacca. “Een vrijwel geïsoleerde president zal bij elk wissewasje een bezoek aangrijpen om dat groots ten toon te stellen. Bouterse als president kan niet vrij naar alle landen reizen en zit ook overhoop met landen, die ons juist iets positiefs te bieden hebben. Al deze bezoekjes hebben ons tot nu toe niets voor de samenleving opgeleverd, terwijl er enorm veel geld hiervoor wordt uitgetrokken”, zegt Gajadien. De politicus benadrukt dat Bouterse geen ander buitenlands beleid kan voeren vanwege zijn arrestatiebevel door Interpol en isolement als president. “Ook vanwege zijn corruptiefaciliterend beleid en druggerelateerde imago, dat hij aan Suriname heeft gegeven, kan hij ook niets van andere landen verwachten. In alle internationale rapporten wordt Suriname getypeerd als doorvoerland voor drugs, waardoor zelfs de financiële sector daar last van ondervindt”, aldus de VHP’er.

Geweldige projecten uit samenwerking met Equatoriaal Guinea
De VHP’er verwijst naar de bezoeken van de president van Equatoriaal Guinea, Theodoro Obiang Nguema Mbasogo, in de eerste regeertermijn van Bouterse. Obiang is in februari 2012 door staatshoofd Bouterse benoemd tot Grootmeester in de Ereorde van de Gele Ster. Hij heeft de hoogste onderscheiding gekregen. Hij kreeg ook een gouden sleutel van Paramaribo, waardoor hij op elk gewenst moment het land binnen mag komen. Voor het laatst is Obiang gezien tijdens de inauguratie van Bouterse als president op 12 augustus 2015. “Er zou een geweldig samenwerkingsverband met Equatoriaal Guinea tot stand worden gebracht, terwijl er ook een groot aantal huizen hier zou worden gebouw. Er zou een samenwerking komen op gebieden van infrastructuur, industrie, handel, transport, onderwijs, gezondheidszorg, sport, financiën, bankwezen, onroerend goed, telecommunicatie en maatschappelijke dienstverlening. Tot de dag van vandaag is er niets uit de bus gekomen”, aldus Gajadien.

FR