“Functionele beperking komt veel voor bij overlevenden van sepsis”

Functionele beperkingen komt veel voor bij overlevenden van SepsisBij kinderen jonger dan 5 jaar doden infectieziekten bijna 3 miljoen kinderen per jaar, goed voor bijna de helft van alle kindersterfgevallen wereldwijd. De Wereldgezondheidsorganisatie dringt er bij de lidstaten op aan in een zeer recente resolutie specifieke maatregelen te treffen met betrekking tot preventie, diagnose en management om de last van sepsis te verminderen, waaronder het bevorderen van onderzoek om innovatieve middelen te ontwikkelen om sepsis te voorkomen, diagnosticeren en te behandelen. Sepsis is een bloedvergiftiging; algemene infectie van het organisme door bacteriën en hun stofwisselingsproducten. Vanuit een bacteriënhaard binnen het lichaam komen ziekteverwekkers in de bloedsomloop en veroorzaken daar, wanneer de weerstand te zwak is, een sepsis. Op dinsdag 13 november 2018 heeft Navin Boeddha in het onderwijscentrum van Erasmus Universiteit te Rotterdam zijn proefschrift ‘Pediatric Sepsis: Determinants of Outcome’ in het openbaar verdedigd.
Er is volgens Boeddha steeds meer bewijs dat aantoont dat verworven cognitieve stoornissen, functionele beperkingen en verminderde kwaliteit van leven veel voorkomen bij overlevenden van sepsis. Gegevens over invaliditeit bij overlevenden van sepsis bij kinderen ontbreken, maar het is van essentieel belang om de impact van sepsis te weerspiegelen vanuit een maatschappelijk oogpunt. Handicap bij kinderen die sepsis hebben overleefd, is frequent en heeft een uniforme uitkomstevaluatie nodig om geschikte interventies te ontwikkelen. De overheid heeft de plicht om kwetsbare burgers te beschermen en als vrijwillige vaccinatieprogramma’s niet langer volstaan, zijn meer verplichtende maatregelen proportioneel en gerechtvaardigd.
Genetische benaderingen van pediatrische sepsis zijn de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen. Hoewel de resultaten van pediatrische sepsis de afgelopen decennia zijn verbeterd, is dit alleen toegeschreven aan verbeterde preventie en algehele verbetering van pediatrische critical care in plaats van nieuw ontwikkelde therapeutische strategieën. Tot op heden, stelt Boeddha, is de hoeksteen van sepsisbeheersing nog steeds vroegtijdige herkenning, agressieve vloeistoftherapie/circulatiesteun, vroege antibioticabehandeling en optimale ondersteunende zorg.
Boeddha is gepromoveerd tot doctor in de Kindergeneeskunde. Hij won in 2018 ook de Young Investigator Award van de European Society of Childiatric and Neonatal Intensive Care. Volgens Boeddha was het een zware competitie vanwege uitstekend wetenschappelijk werk van alle concurrenten. Hij kwam echter wel als beste in Europa voor 2018 erdoor. Hij is thans bezig met de opleiding tot kinderarts, welke hij hoopt over 2 jaar af te ronden. De 31-jarige is geboren in Saramacca en zoon van dr. Cyrill Boeddha en Santa Panchoe (nu wijlen). Zijn vader was arts op Calcutta en Groningen in het district Saramacca, en wel van 1982 tot en met 1999.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!