Woensdag 22 mei 2019

2From Eco Resort to Eco ToraricEco Resort heeft een nieuwe naam. En bij een nieuwe naam hoort een nieuw logo. Afgelopen woensdag werd de nieuwe naam bekendgemaakt. Voortaan zal de naam van Torarica in één adem worden genoemd met het voormalige Eco Resort. ‘Eco Torarica’ is de nieuwe naam en maakt onderdeel uit van Torarica Holding, de moedermaatschappij.

Groei naar volwassenheid
Gerald Wong, de Operations Manager, gaf een uiteenzetting over de transformatie van Eco Resort naar Eco Torarica in de afgelopen 5 jaar. Wong gaf ook een flashback en stond stil bij het begin. 10 juli 1963 markeert het begin, waarbij Torarica haar deuren voor het publiek openstelde. Eco Resort Inn zag 35 jaar later het levenslicht en groeide gestaag naar volwassenheid. In 1995 kocht Torarica het pand van de familie De Vries. De oprichter van HJ de Vries was namelijk de eigenaar en heeft er tot aan zijn overlijden daar gewoond. 1997 was het jaar van de lancering van Eco Resort Inn. Het toerisme groeide expansief en de vraag naar kamers was groot. Het bedrijf begon met het aanbieden van standaardkamers, daar kwamen in 2003 nog 48 bij. Tegenwoordig telt het bedrijf 122 kamers. Eco Resort heeft in de beginfase als dochteronderneming geen start-up problemen gekend. Het moederbedrijf keek altijd nauwlettend mee.

Gebruik faciliteiten
Torarica heeft vanaf het begin ervoor gezorgd dat gasten van Eco gebruik konden maken van de faciliteiten van het moederbedrijf, zoals de pool, sauna, jacuzzi, ontbijtservice en het diner gedurende 15 jaar. ‘Op een bepaald moment wordt het kind onrustig’, zei Wong. Eco wilde meer zelfstandigheid en streefde ook naar een eigen identiteit. Het bedrijf speelde in op de veranderende wensen van de klanten. Er kwamen een lift, zwembad en andere faciliteiten bij.
Was de oorspronkelijke naam nog ‘Eco Resort Inn’, dat bleek uiteindelijk niet meer houdbaar. ‘Eco’ was bedoeld als aanduiding voor economisch, terwijl ‘resort’ faciliteiten voorspelt en ‘inn’ duidt op een minimale accommodatie om te kunnen overnachten. ‘Voor die tijd was dat gangbaar’, verklaart Wong. Voor het gebrek aan faciliteiten kon het bedrijf terecht bij het moederbedrijf.

Zelfstandigheid
In de fase tussen het 16de en 21ste levensjaar werd de roep naar zelfstandigheid groter. ‘Tor laat me los, laat me laten zien dat ik het als Eco Resort ook kan.’ In de afgelopen 5 jaar heeft de organisatie 2 liften neergezet, er kwam een afdeling Food en Beverages en diverse andere uitbreidingen. In die 5 jaren is er gewerkt aan een andere look en feeling van de kamers, het meubilair is van slangenhout en deze houtsoort brengt het natuurrijke gevoel tot in de slaapkamers van de gasten.

We zijn veel meer dan een inn
Eco resort heeft de afgelopen jaren functionele naamsveranderingen ondergaan, omdat het bedrijf zich steeds heeft aangepast aan de dynamiek binnen de branche. In 2016 werd bepaald dat de typering ‘inn’ niet meer de juiste weergave was. ‘We zijn veel meer dan een inn’, legt Wong uit. ‘We zijn zelfstandig, we verhuren kamers, we verkopen food en beverages en we hebben faciliteiten op ons terrein’, dus is de ‘inn’ weggelaten.

Verandering van naam
Ondanks alle aanpassingen en nieuwe ontwikkelingen ontbrak nog de familienaam van Torarica. Wong legt uit dat het bedrijf duidelijk wil maken dat het bedrijf onderdeel uitmaakt van de Toraricagroep. Met name lokaal is er nog veel onduidelijkheid. Door de veranderingen die Eco Resort heeft doorgemaakt, functioneert het niet meer als een inn maar als een volwaardig hotel. Het complex, dat ligt aan de Surinamerivier, is voorzien van een zwembad, zonnedek en poolbar. ‘Bij deze veranderingen hoort een frisse en volwassen uitstraling. We nemen onze nieuwe naam en beeldmerk mee in onze uitstraling. De naam Torarica is toegevoegd, het beeldmerk aangepast en de kleuren zijn verwerkt in het logo. Het uitgangspunt is het beste van Eco combineren met de kwaliteit van Torarica. Die kwaliteit moet uitstralen en doorwerken in alle divisies van het bedrijf.’ De slogan is ‘Have a taste of nature at Eco Torarica’. De natuur hoort bij de omgeving en bezoekers waarderen dat, hun avontuur begint in Eco, vooral de rust is een juweel. Ook het pand is authentiek en dat blijft behouden.

Verandering begripsvorming
Een verandering die heeft plaatsgevonden, is de begripsvorming van de naam Eco. Niet langer wordt gekeken naar het economisch deel, maar het ecologische maakt nu deel uit van de strategie. Voor de avontuurlijke toerist, die op zoek is naar rust en avontuur, vertaalt het bedrijf zich het beste als een ‘relaxed Surinaams hotel in een tropische omgeving’, aldus Wong.

RB