Dinsdag 23 april 2019

Stefani Tjon A San

Stefani Tjon A San

Stefani Tjon A San heeft zondagavond voor de vierde keer haar titel geprolongeerd op de Bikini Fitness Contest van de Surinaamse Bodybuilding & Weightliftingbond (SBWB). De verdediging van deze titel is tevens de laatste, omdat Tjon A San de overstap zal maken naar het profcircuit. “De tegenstanders waren dit jaar sterker op het podium, maar ik heb ook harder getraind”, zegt de meervoudig kampioene. “De tegenstanders van vorig jaar hebben een enorme vooruitgang gemaakt, dit jaar zaten er ook nieuwe competitors bij. Het was een sterk deelnemersveld”, zegt Tjon A San. Tegenslag heeft ze gehad door een auto-inbraak en vernielingen aan de auto in augustus en zware griep kort voor de wedstrijd. Hoewel zij is afgevallen, heeft zij geluk dat zij niet echt spiermassa heeft verloren. Dit komt door een goed dieet dat is gevolgd. “Ik heb door de griep belangrijke trainingsdagen moeten missen en wat vetpercentage verloren”. Als migraine en astmatisch patiënt heeft ze wel het nodige al meegemaakt, maar de griep had toch enorme impact.

Tjon A San zegt dat ze als prof harder zal moeten trainen, het vraagt ook een andere benadering. Hard trainen heeft het bijkomstig effect dat Tjon A San de lichamelijke ongemakken, die zowel de migraine als astmatische aandoeningen met zich meebrengen, de baas kan blijven. “Als kind, maar ook voor dat ik zo met de sport bezig was, had ik regelmatig last, nu is dat veel minder, omdat je ook door een gerichtere voeding je lichaam beter leert kennen”, zegt Tjon A San zelfverzekerd.

De viervoudige kampioen traint 5 keer per dag en in de voorbereidingsperiode van wedstrijden is dat 6 avonden en 4 ochtenden per week. Over de runner op, Sharen Vess, zegt de kampioen dat die goed was. “Haar presentatie en performance waren top. Ik wist wel wat zij had en wat ik heb”, zegt de kampioen. Tjon A San zegt ook dit jaar behulpzaam te zijn geweest naar de andere collega’s die haar hebben benaderd voor advies. Uiteindelijk zitten we samen in het buitenland tijdens internationale wedstrijden.

Tjon A San verlaat ongeslagen de competitie en bereid zich nu voor op de nieuwe uitdaging die haar in het buitenland wacht. Op 8 september heeft zij een wedstrijd in Frans-Guyana en daarna in Barbados. Zij dankt ook al haar sponsoren, want zonder sponsoring is de sport bijna niet vol te houden.

RB