Fibos genoodzaakt om ouders financiële bijdrage te vragen

Bijna de helft van de scholen in Suriname hebben moeite om zich draaiende te houden. 50% van alle scholen in Suriname valt namelijk onder de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs (Fibos). Dit zijn scholen behorende tot het RKBO, de EBGS, AMEC en alle hindoe- en moslimscholen. “We zitten allemaal in een moeilijke situatie. Als de situatie zo door blijft gaan, dan kunnen we niet garanderen dat we de scholen draaiende kunnen houden”, zegt Mildred Demon, directeur van Stichting Onderwijs der EBGS.
De Fibos-scholen zitten allemaal met hetzelfde probleem vanwege een achterstand in ontvangsten van de subsidie voor de ouderbijdrage, die door de regering is afgeschaft. “Wij hebben het ministerie al enige tijd terug aangegeven dat als er geen wijziging komt in de financiële situatie, wij genoodzaakt zullen zijn terug te gaan naar de oude situatie. Dat is de ouders vragen naar een bijdrage voor het onderwijs”, geeft Demon aan. Het voornemen om een ouderbijdrage te vragen, zal per brief aan de ouders worden voorgelegd. Er is reeds een stuk opgesteld namens de leden van Fibos, gericht aan de ouders en waarvan een afschrift naar de onderwijsminister zal worden gestuurd. Over het schooljaar 2015-2016 hebben de Fibos-scholen nog geen cent aan subsidie voor de ouderbijdrage van de overheid ontvangen. Voorts is 25% van de subsidie van het vorig schooljaar ook nog niet uitbetaald.
De scholen kunnen de elektra- en de telefoonrekening niet meer betalen. Lesmateriaal kan niet worden gekocht. Sanitair materiaal en schoonmaakmiddelen kunnen niet worden aangeschaft. Het stichtingsbestuur kan hen daar ook niet mee helpen. “Dit heeft met het voortbestaan van 50% van de scholen in Suriname te maken”, benadrukt Demon. Ondertussen zijn er al meerdere malen brieven naar de onderwijsminister gestuurd omtrent de problemen van de Fibos-scholen. Vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) is toen aangegeven dat alle stukken ondertussen in orde gemaakt zijn en zijn doorgestuurd naar het ministerie van Financiën. De overmakingen vanuit Financiën blijven echter uit.

error: Kopiëren mag niet!