Zaterdag 15 december 2018

turkish_airlines_avion_1In Nederland zijn een paar personen met een facebook-actie gestart om een derde vliegmaatschappij te interesseren om te vliegen naar Suriname. Op dit moment is dat alleen gegund aan SLM en KLM. ‘Ik ben een Facebook actie gestart om Turkish Airlines op Suriname te laten vliegen. Dit traject wordt nu gedomineerd en uitgemolken door KLM en SLM, met torenhoge ticketprijzen en ik ben dit zat. Zeker in december ben je zomaar 1300 euro kwijt, terwijl je voor dit bedrag bijna samen naar Curacao vliegt’, zegt de Nederlander Stijn Brinhaus, een van de initiatiefnemers van deze actie, aan Dagblad Suriname.

Het is een jarenlang geklaag vanuit Nederland, maar ook vanuit Suriname dat de ticketprijzen van deze twee maatschappijen te hoog zijn. ‘De pagina gaat enorm hard we stevenen af op 6000 likes. Met mijn actie wil ik de CEO van Turkish Airlines, Temel Kotil, bereiken voor een reactie’, zegt Brinkhaus. Veel Surinaamse Nederlanders ondersteunen deze actie. ‘Die maatschappij groeit enorm. Ze vliegen op steeds meer landen, dus waarom zouden ze niet op Suriname vliegen?’’, zegt Brinkhaus.

De Nederlander Mahin Jankie van de Vereniging van Reizigers (VVR) heeft jarenlang gestreden voor een lagere vliegtarief op de mid-atlantische route van de SLM en KLM. Hij spande zelfs een zaak aan bij de rechtbank in Rotterdam. Echter vond de rechter in 2014 dat er geen aanwijzingen dat er sprake waren van excessieve tarieven in 2006 en misbruik van een eventuele machtpositie door de KLM of SLM.

In een reactie aan het Algemeen Dagblad zegt een woordvoerder van de KLM dat ze geen moeite hebben met de komst van nog een vliegmaatschappij op deze route. Dat de tarieven te hoog zijn, verwijst hij naar het vonnis tegen Jankie.

Zie link: https://www.facebook.com/Turkish-Airlines-cheaper-to-Suriname-1567567696895429