Etnel: “Jaarrede president zal geen soelaas bieden”

Op vrijdag 30 september 2016 zal de president van Republiek Suriname, Desi Bouterse, de jaarrede houden tijdens een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblée. Het staatshoofd zal de plannen van de regering voor het dienstjaar 2017 uiteenzetten. Op grond van artikel 81 van de grondwet moet de jaarrede uiterlijk op de eerste werkdag in oktober worden gehouden.
Parlementariër Patricia Etnel van de Nationale Partij Suriname (NPS) zegt aan Dagblad Suriname dat ze nog niet heeft kunnen beschikken over de jaarrede 2017 van de president, die vandaag wordt uitgesproken, waardoor zij zich hierop ook niet heeft kunnen voorbereiden. Volgens Etnel heef de president in de jaarrede 2016 als belangrijkste prioriteit aangegeven de klimaatsverandering. “Als ik terugblik, is er heel weinig geïnvesteerd hierin. Ik ben niet hoopvol gestemd over de jaarrede 2017 van de president, omdat de jaarrede 2016 uiteindelijk niet veel heeft opgeleverd.”
“Het is belangrijk om na te gaan hoeveel de schuldenlast van de regering in 2016 bedraagt.” De parlementariër beweert dat de jaarrede 2017 van de president geen soelaas zal bieden. Volgens Etnel moet een jaarrede afgestemd worden op de noden van het volk. “Zo moet de president zich focussen op de gezondheidszorg en onderwijsvraagstukken. Daarnaast moet er een oplossing komen voor de schuldenlast van de regering, omdat onze kinderen en kleinkinderen in Suriname niet met dit vraagstuk te maken moeten krijgen. De regering heeft een korps aan adviseurs, dat overbelastend werkt op de staatsuitgaven. Ondanks de vele adviseurs is Suriname in een groot dal terechtgekomen. Kunnen deze onnodige staatsuitgaven niet op andere manieren aangewend worden?”
Volgens Etnel heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc), Robert Peneux, aangekondigd dat alles in kannen en kruiken is. Aan de andere kant zegt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, dat er nog steeds enige ontevredenheid bestaat, waardoor de kans op een protestactie niet is uitgesloten. “De leerkrachten moeten beter gewaardeerd worden.” Onlangs (maandag 26 september 2016) heeft de regering de onderwijsbonden aangehoord. Valies eist uitvoering van de overeenkomst die in april 2016 is getekend. De koerscompensatie en de belastingkorting zijn gedeeltelijk uitgevoerd voor de leerkrachten. De inflatiecorrectie, welke in augustus zou ingaan, hebben de onderwijsgevenden nog niet ontvangen. In oktober moet de herwaardering van leerkrachten plaatsvinden.
Etnel ergert zich dat de vicepresident (vp), Ashwin Adhin, steeds aangeeft dat alles correct is op het gebied van onderwijs, terwijl de leerkrachten er niets van merken. “Het is de regering die ervoor moet zorgdragen dat zaken goed verlopen voor de burgers en dat de onderwijsgevenden een goede behandeling krijgen. De rol van leerkrachten moet gekoesterd worden in het land. Ik vind niet dat leerkrachten op de juiste wijze gewaardeerd worden. Men moet ernaar streven dat het onderwijs niet in gevaar komt. De vp zegt veel, maar hij komt niet betrouwbaar over. Ongeveer 75% van de onderwijsgevenden is vrouw. De groep van alleenstaande moeders is groot. Daarom moet de regering de onderwijsgevenden ondersteunen”, aldus Etnel.

error: Kopiëren mag niet!