Essed: ‘Voortzetting 8 decemberzaak juiste beslissing’

Essed Voortzetting 8 decemberzaak juiste beslissingDe Krijgsraad heeft vanwege ziekte van de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, beslist dat de zitting in verband met de voortzetting van het 8 decemberstrafproces tot nader orde is uitgesteld. De Krijgsraad moest volgens planning vandaag beslissen of het 8 decemberstrafproces zou worden beëindigd of dat het zou worden voortgezet. Hugo Essed, procesgemachtigde van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces, hoopt dat de Krijgsraad bij de eerstvolgende zitting beslist om het strafproces normaal voort te zetten. “Wij denken ook dat dit de juiste beslissing zal zijn”, zegt de advocaat op vragen van Dagblad Suriname.
Op de strafzitting van 30 juni heeft het Openbaar Ministerie conform de instructies van president Desi Bouterse gevorderd om de verdere vervolging van de verdachten in de decembermoordenzaak onmiddellijk stop te zetten voor alle verdachten. President Desi Bouterse, die als persoon hoofdverdachte is in deze zaak, heeft op grond van artikel 148 van de grondwet, beslist dat de verdere vervolging in deze zaak de staatsveiligheid in gevaar zou brengen. Op 5 augustus hebben de advocaten ruimte gehad in te gaan op het verzoek van het OM, waarna de zaak verschoven werd naar vandaag voor een eindbeslissing. Essed benadrukt dat zijn verwachting neutraal is, omdat hij rekening houdt met het feit dat de Krijgsraad zowel in het voordeel als nadeel van de procesgemachtigden kan beslissen. Hij voert aan dat de resolutie van de president op minstens zes punten in strijd is met rechtsbeginselen, verdragen en het Wetboek van Burgerlijk Rechtsvordering. Vandaar dat de procesgemachtigden inhoudelijk van mening zijn dat de Krijgsraad zou moeten beslissen om het strafproces normaal voort te zetten. Ook blijft de advocaat erbij dat het staatshoofd met het toepassen van artikel 148 van de grondwet misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid, omdat de regering tot nu toe niemand in de samenleving ervan heeft kunnen overtuigen dat de staatsveiligheid in het geding is. Essed voert aan dat de toepassing van artikel 148 grondwet ook een directe vorm van inmenging is in een lopende rechtszaak.
Krijgsraad niet verplicht te doen wat OM vindt
Voor Irwin Kanhai, de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse en diverse andere verdachten, is er maar één beslissing. De zaak wordt volgens hem beëindigd zoals de auditeur-militair heeft gevorderd. Kanhai heeft na afloop van de vorige zitting aangehaald dat auditeur-militair Roy Elgin geen ruimte meer heeft om zijn requisitoir te houden, omdat hij dat reeds op de strafzitting van 30 juni heeft gedaan. Vandaar dat hij een eindbeslissing verwacht op 30 november. Er vindt volgens hem geen verdere vervolging plaats, wanneer het Openbaar Ministerie, via de auditeur-militair, rekwireert dat de vervolging wordt beëindigd. Essed vindt dat de openbare aanklager het requisitoir nog niet heeft gehouden. Op de tweede plaats is de Krijgsraad volgens hem ook niet verplicht te doen wat het OM vindt. “De auditeur-militair is niet de baas van de Krijgsraad. De Krijgsraad is ook niet de baas van de openbare aanklager. De Krijgsraad heeft een eigen bevoegdheid en een verantwoordelijkheid/verplichting om recht te spreken”, aldus de procesgemachtigde.
Mogelijkheden zowel nationaal als internationaal nog niet uitgeput
De advocaat benadrukt dat indien de Krijgsraad in het nadeel van de nabestaanden beslist, het niet het einde van de juridische strijd van de nabestaanden zal betekenen. “De mogelijkheden zowel in Suriname als internationaal zijn niet uitgeput. Het is goed op te merken dat wij een zaak bij de OAS aanhangig hebben gemaakt. Indien het 8 decemberstrafproces stop wordt gezet, zal die zaak direct van groot belang worden”, zegt Essed. Volgens hem staat ook altijd de optie open om wederom naar het Hof van Justitie te stappen tegen een eventueel negatief besluit van de Krijgsraad vandaag. “Een negatieve beslissing zullen wij wel betreuren. Echter wat ons betreft betekent het geen definitieve einde”, aldus Essed.
Geen protest tegen eventuele correctie in kwestie Boerenveen
Gerold Sewcharan, advocaat van Edgar Ritfeld, heeft gevraagd het proces voort te zetten. Hij wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken. Alle andere medeverdachten willen stopzetting conform de eis van het OM. Advocaat Henk Veldkamp heeft eerder in een brief aan de president van de Krijgsraad zijn onjuiste mededeling over de zitting van 5 augustus gecorrigeerd. Hij nam waar voor zijn collega Frank Truideman, die Etienne Boerenveen bijstaat in het 8 decemberstrafproces. Veldkamp zei dat Boerenveen wil dat het strafproces wordt voortgezet, terwijl Truideman juist stopzetting van het strafproces wilde hebben. Er ontstond commotie na deze mededeling. Essed zegt dat hij aan de Krijgsraad overlaat om te beslissen hoe zij met deze kwestie zal omgaan. “Als de Krijgsraad de correctie accepteert, zullen wij daar dan niet tegen protesteren”, aldus Essed.
FR

error: Kopiëren mag niet!