“Er is potentie om meer te verdienen”

Vijay Chotkan
Vijay Chotkan
Vijay Chotkan, directeur van Luchthavenbeheer Suriname, geeft aan dat de organisatie druk bezig is te werken op hun commerciële vlak, omdat het simpel een commercieel bedrijf is. “Wij zorgen er zelf voor dat wij een business draaien en dat de operaties alsook de salarissen bekostigd worden. We zijn niet alleen bezig de organisatie intern in te richten, maar ook vanuit de externe invloeden aan te pakken, omdat we weten dat we die potentie hebben om meer te verdienen. En we proberen zoveel mogelijk onze core business, te weten onze airlines, te faciliteren”, zegt Chotkan. De luchtvaartorganisatie probeert dit te bereiken door nieuwe airlines te interesseren Suriname aan te doen. Suriname heeft onder andere meegedaan aan zeker 2 tot 3 internationale conferenties, waaraan zeker 3000 participanten wereldwijd hebben deelgenomen. “Er zijn gesprekken gevoerd met 7 airlines en 3 airports voor een mogelijke samenwerking. Airports heb je nodig om samen te werken, vooral op technisch vlak en je kunt van elkaar leren. In dit kader is er een MOU getekend voor een technische samenwerking met Aruba airport, de Schiphol Group en Rotterdam The Hague Airport. Deze samenwerking moet voordelen met zich meebrengen in het uitwisselen van functionarissen ten behoeve van de kennisoverdracht.
Suriname verkopen op een positieve manier
Die luchtvaartsector bestaat uit diverse sectoren. Er is tevens gesproken met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, dat een heel belangrijke factor is voor het uitstippelen van beleid rond de luchtvaartsector. “Je gaat Suriname verkopen op een positieve manier. We weten wat de potenties zijn, alleen weten we niet hoe dat zo goed als mogelijk aantrekkelijk te maken. We gaan werken met een gespecialiseerd bedrijf om nieuwe routes uit te stippelen. Dat betekent dat je de infrastructuur in je land zal moeten regelen”, vertelt Chotkan aan de krant. De directeur heeft aangegeven dat de eerste indrukken belangrijk zijn voor de toerist en dat er daaraan gewerkt zal moeten worden. Vervolgens zal gewerkt moeten worden aan de routeontwikkeling en een lijndienst organiseren. “Je zal andere landen bekend moeten maken met jouw land. De airlines zullen niet allemaal gelijk in zee gaan met je land, maar men weet in ieder geval wel dat Suriname bestaat en dat dit land werkt om een airline hub te worden.”
Meer focussen op de transitpassagier
Er is een beleid uitgestippeld om in 2018-2023 behoorlijke spin-offs te creëren wanneer het gaat om de transitpassagier. Er zal gewerkt worden om de Johan Adolf Luchthaven klaar te stomen voor het transitverkeer (passagiers die op doorreis zijn naar andere bestemmingen). “We hebben al een transit hall gebouwd en de nodige apparatuur al klaarliggen, die we binnenkort zullen installeren om de mensen op een nette en fatsoenlijke manier te begeleiden naar hun volgende bestemming”, zegt Chotkan. De instituten hebben mogen merken dat in de afgelopen 3 jaren (2015-2017) transitpassagiers jaarlijks met 100% is toegenomen in Suriname. Door hierop te focussen, brengt het met zich mee dat er eventueel meer verdiend kan worden met vluchten naar Suriname. “Tot nu toe hebben de transitopassagiers geen geld betaald, omdat ze transito waren. We hebben met de International Air Transport Association (IATA) gesproken als organisatie en gevraagd ons in dit proces te ondersteunen. We merken dat in het Caribische gebied de transitpassagiers USD 5 betalen om gebruik te maken van de faciliteiten van de airport. We hebben onze Standard Operations Procedure (SOP) ook aangepast en kunnen dus met het proces starten. Feit is dat we stappen maken richting een hub of minimaal een transito airport te worden in het Caribisch gebied”, aldus Chotkan.
NK

error: Kopiëren mag niet!