“Elke student in Suriname moet centraal staan”

Hakiem Lalmahomed
Hakiem Lalmahomed
“Elke student in Suriname moet centraal staan.” Dit is de visie van Hakiem Lalmahomed, jeugdparlementariër van het district Commewijne tevens voorzitter van de vaste commissie Onderwijs & Ontwikkeling binnen het Nationaal Jeugdparlement (NJP). De installatie van de vijf commissies geschiedde op 10 juni 2017. Arvind Chedie (ondervoorzitter), Stefana Amatsairoon (secretaris) en de leden Shasharel Pansa en Channelle Amelo maken eveneens deel uit van de commissie Onderwijs & Ontwikkeling.
De voornoemde commissie is belast met het onderzoek in landelijke onderwijskwesties. Daarnaast hebben de leden van deze commissie de verantwoordelijkheid om in samenspraak met de relevante instanties strategieën en methoden te ontwikkelen voor de verbetering van het onderwijs. Hiertoe behoort tevens het bemiddelen tussen diverse scholen en de regering. Voorts is het de bedoeling dat projecten en methoden voorgedragen worden om persoonlijke en professionele vaardigheden van de Surinaamse jeugd te ontwikkelen door bijvoorbeeld trainingen, discussieavonden en workshops te organiseren.
“Alle jongeren in Suriname moeten de mogelijkheid krijgen om van het onderwijs te genieten. Daarnaast moeten zij ook de kans krijgen hun recht op ontwikkeling te benutten. Het patronagesysteem in Suriname moet gaan ophouden. De mogelijkheden om zich algemeen te ontwikkelen, moet verbreid worden naar alle wijken en hoeken in Suriname. Wat blijkt, is dat de meeste jongeren niet genoeg lezen en zo hun algemene kennis niet voldoende ontwikkelen. Het is de taak van ons om andere manieren voor hun te creëren, zodat ze toch in het algemeen ontwikkeld kunnen worden”, zegt Lalmahomed tegenover Dagblad Suriname. Hij beklemtoont dat jongeren een orgaan nodig hebben voor het controleren van de onderwijs gerelateerde aspecten. “Als dit er niet is, zou de regering haar eigen gang gaan en niemand zou daarop kunnen inspelen.”
Lalmahomed streeft ernaar om zo transparant en objectief mogelijk te werk te gaan, opdat het vertrouwen onder de jongeren, welke inmiddels aanzienlijk geschaad is, hersteld kan worden. In dit kader zullen de leden van de commissie Onderwijs & Ontwikkeling minstens twee keren per maand vergaderen. “De stukken zullen schriftelijk doorgespeeld worden aan de regering. Als er wat ‘gewicht’ aan toegevoegd moet worden, kan dat zeker ook door middel van een petitie.” Klachten en dergelijke kunnen de jongeren via de jeugddistrictsraadsleden deponeren aan het NJP. Daarnaast is er ook de commissie Media & Voorlichting, die onder andere de NJP facebookpage beheert en van daaruit ook de jongeren informatie kan verschaffen. “Maar ik heb ook een eigen manier. Ik probeer op elke school binnen mijn district een groepje jongeren te contacten die mij van de informatie voorziet.” Het is vooralsnog niet duidelijk of er een budget ter beschikking wordt gesteld om projecten uit te voeren. “Er is wel een jaarlijks budget, maar dat is bij mij nog niet bekend.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!