Eerste protestactie BvL/ALS op 27 september

Eerste protestactie BvL ALS op 27 septemberDe Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) zijn de lakse houding van de autoriteiten compleet zat wat betreft de ongunstige ontwikkelingen die de onderwijsgevenden te wachten staan in het komend schooljaar. In een schriftelijke oproep heeft vakbondsleider Wilgo Valies daarom meegedeeld aan zijn leden dat er op 27 september 2017 een protestvergadering zal worden gehouden omstreeks 09:30 uur in Stichting Mata Gauri. In de brief staat onder andere dat zowel het bestuur als de leden van de BvL/ALS geconfronteerd worden met diverse ‘aanvallen’ in de vakantieperiode. Dagblad Suriname benaderde Ahilia Welles, leerkracht op een school van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) tevens lid van de voornoemde vakbond, voor wat duidelijkheid betreffende deze ‘aanvallen’.
Welles gaf te kennen dat de ‘aanvallen’ onder andere betrekking hebben op de ontslagtendens van de regering. “Men is de leerkrachten gewoon aan het ontslaan!” Het betreft vooral de leraren die wel wilden participeren aan de acties, maar vanwege de onderdrukking daartoe niet in staat waren. Daarnaast betreft het eveneens onderwijsgevenden die nog niet in het bezit zijn van een onderwijsdiploma. Zo zijn enkele onderwijsgevenden van de Froweinschool rechtstreeks met een dienstbeëindiging geconfronteerd. “Wat bezielt men om hen zonder gegronde redenen, 2 weken voor aanvang van het schooljaar, te ontslaan?! Er heeft niet eens een voorgesprek plaatsgevonden! Niet alleen met de leerkrachten houdt men geen rekening, maar bij de leerlingen is dat ook het geval.” Het is vooralsnog niet duidelijk hoeveel leraren landelijk brodeloos zijn geworden. Naar zeggen van Welles tracht het bestuur van de EBGS de leraren zelfs te verplichten om lid te worden van de Christelijke Onderwijzers Bond (COB). “Als leerkrachten hebben wij de vrijheid om te bepalen van welke vakbond wij deel willen uitmaken.”
Welles vraagt zich af waarom de regering geen spiegel voor zich kan voorhouden. De rol van de overheid is namelijk cruciaal in het onderwijsgebeuren. “Kijk maar zelf onder welke omstandigheden wij lessen moeten verzorgen. Zelfs voor lesmateriaal kan de overheid niet zorgen, terwijl de onderwijsminister korfbal wil introduceren in Suriname. Als de leerlingen moeten voetballen, is er niet eens een voetbal!” Daarom zijn de leraren niet langer van plan om met gekruiste armen te zitten; zij hebben de regering tot 26 september 2017 de ruimte geboden om met de BvL/ALS te onderhandelen. Indien de regering dit ultimatum overschrijdt, betekent het een voortzetting van de strijd van het afgelopen schooljaar. “27 september is dus onze eerste actiedag.” Welles vraagt hierbij niet alleen de medewerking van de leraren, maar ook van de ouders. “We staken niet voor meer geld, maar voor verbetering van het onderwijs; nu dreigt het onderwijs namelijk verloren te raken.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!