Een veerdienst vanaf Plattebrug

1Een veerdienst vanaf Plattebrug.4Er is nog geen ernstig ongeluk gebeurd ter hoogte van Plattebrug. Geen boot omgeslagen, geen passagiers verdronken. Maar om nu te zeggen dat de situatie heel veilig is, gaat ook wel ver. Met laag water is het uitkijken voor de grote hoeveelheden gebroken glas wat er op de oeverkant ligt. Met hoog water is het uitkijken om niet in het water te kukelen. Zeker wanneer de maan vol is en tijdens vloed het water hoger als normaal, laat staan als de rivier onstuimiger is door het weer. Op de rivier zwiepen de boten heen en weer op de golven van de rivier en regelmatig worden verschrikte kreten geuit door de passagiers. De boten zijn stevig genoeg en zullen niet omslaan, maar dat valt niet te zeggen van de passagiers.
Het in- en uitstappen is een hachelijke onderneming. Aan de overkant van de rivier op Meerzorg is er een steigerplaats, waar men kan in- en uitstappen. Aan de kant van Paramaribo ligt er een afmeerplaats voor speedboten en een strand met vuilnis. Bij hoog water moet men op- en afstappen op afbrekende muurtjes en randen, balancerend via het punt van de boot. Volgens de bootsmannen zijn reddingsvesten niet verplicht, tenzij de rivierpolitie langskomt, maar toch reist de vraag of men niet een keer vanaf het punt van de boot in het water kukelt… en, wie is dan aansprakelijk? De bootsman zonder verzekering of de Staat?
De komst van de Wijdenboschbrug heeft heel wat vooruitgang gebracht, maar waarom is eigenlijk de veerdienst afgeschaft? Waarom is er wel geld voor verspillende projecten, waarbij nieuwe auto’s worden aangeschaft, een politiemacht waar meer geld in gestoken wordt of het geven van politieke partijcampagnes op kosten van de Staat en geen geld om een veerdienst in te stellen die op continue basis passagiers over en weer pendelt? Er liggen tenslotte vier veerboten naast de Plattebrug.

error: Kopiëren mag niet!