Dinsdag 19 februari 2019

1 Locomotorius 2

1 LocomotoriusWe zijn altijd als de dood, dat onze op leeftijd zijnde moeder, vader, oma of opa struikelt of uitglijdt. Omdat we weten hoe fataal dit kan zijn. Ouderen hebben nu eenmaal een grotere kans op vallen. Het vallen op zich is pijnlijk, maar het is niet zozeer de pijn waar ze mee te maken krijgen, die ons zorgen baart. Nee, onze zorgen hebben meer te maken met de complicaties die kunnen optreden na zo een val. Ouderen zijn kwetsbaar en als men niet meer vrij kan bewegen, komt men in een negatieve spiraal terecht. Door minder te bewegen ontstaan ook andere klachten zoals overgewicht. Bewegen en het voorkomen van overgewicht zijn noodzakelijk voor iedereen, maar speciaal seniorenburgers lopen een groter risico. Daarom is er alertheid geboden. Nu is het zo dat vrouwen vaker een heup breken dan een man. Hoe zou dat komen? Wel. na het vijftigste jaar verandert bij vrouwen de hormoonhuishouding en kan botontkalking of osteoporose ontstaan. Vrouwen zijn op hoge leeftijd dus extra kwetsbaar.
Bewegen blijft de belangrijkste manier om een goede gezondheidstoestand te behouden. Maar wat gebeurt er precies met een seniorenburger die gevallen is? Beweegt men dan nog net zoveel als voorheen? Nee, wanneer men een keer gevallen is, is de angst groot om weer te vallen. U weet zelf hoe het is als u een negatieve ervaring heeft meegemaakt. U wilt dat niet nog een keer meemaken. Kijken we naar een kind,; dan zien we iets anders. Een kind leert fietsen, letterlijk met vallen en opstaan. Na een val staan ze weer op en wagen weer een poging totdat het ze lukt, om de balans op de fiets te behouden. Maar uw moeder of vader van in de tachtig, zal in tegenstelling tot een kind, na een val heus niet staan te springen om weer als een kievit met grote passen door het huis te gaan lopen. Integendeel. Men zal tijdens het lopen voorzichtiger worden. Op zijn of haar schreden passen. Met als gevolg nog minder beweging en voor u het weet, bevindt uw vader of moeder zich in een neerwaartse spiraal waarbij gewichtstoename op de loer ligt.
Zo, wat kunnen ouderen doen om vallen te voorkomen? We geven hieronder enkele tips:
-Men valt vaak over losse obstakels. Denk hierbij aan losse matjes in huis. Als u ziet dat uw ouders op leeftijd, dit soort losse matjes in huis hebben; probeer er dan wat aan te doen.
-Niets op de grond te laten slingeren. Speelgoed van bijvoorbeeld kleinkinderen direct na het bezoek wegbergen.
-Bij het wandelen buiten, stevige schoenen aan.
-De trap behoedzaam aflopen. Daarnaast is het beter om twee keer te lopen dan teveel in de handen nemen bij het traplopen.
– Ga niet op wankele krukjes staan of op wankele trappen klimmen. Vraag om hulp.
-Houd er rekening mee dat u plotseling duizelig kunt worden en daarom beter niet op trapjes kunt gaan staan.
-Bij werkzaamheden in de tuin niet te ver proberen te reiken waardoor men het evenwicht
verliest
-Gereedschap en tuingereedschap snel opruimen en weg zetten.
-In het donker eerst licht aanmaken voor u gaat lopen. Zodat u nergens over kunt struikelen.
-Let op straat en op het trottoir extra goed op. Let op kuilen en scheve stoeptegels.
Het blijft een cliché, maar we ‘zeggen’ het toch: voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u na een val, met een gebroken heup in het ziekenhuis terecht komt, is het Leiden in last. Een ongeluk zit in een kleine hoek. Wees dus voorzichtig en zorgt u ervoor dat u uw beenspieren d.m.v. krachttraining blijft trainen. Een val van iemand met getrainde beenspieren in tegenstelling tot iemand die vanwege ongetraindheid, spiermassaverlies heeft, scheelt een slok op een borrel.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola