Vrijdag 19 april 2019

1 Locomotorius

1 Locomotorius 2

1 Locomotorius 1Die goede oude tijden

Het is 6:25 u ochtends. Maureen en Cedric realiseren zich dat ze nog maar 35 minuten tijd over hebben om samen met hun dochtertje te ontbijten, haar naar school te brengen en daarna zelf naar werk te racen om op tijd op het werk te zijn. De stresshormonen gieren door hun lichaam. Ze realiseren zich dat ze het niet in zo’n korte tijd zullen halen en besluiten maar te vertrekken. Hun dochtertje moet maar in de auto ontbijten en zij zullen op het werk tijdens de lunchpauze wel een bami of telo kopen. Wie van u komt dit bekend voor? Het is een situatie die zich vaak voordoet in Surinaamse huishoudens. Men ontbijt niet vanwege tijdgebrek en gaat omstreeks 10 uur voor de vette hap. In het geval van Maureen en Cedric is het ook nog heel sneu omdat er een kind bij betrokken is. Die leert o.a. de verkeerde voedingsgewoonten en ze moet in de auto snel het voedsel naar binnen zien te werken. Terug gaand in de tijd, dan zien we dat de opvoeding van onze ouders en grootouders lang niet zo slecht was. Want wij zijn door hen groot gebracht met een goed ontbijt die vaak bestond uit een voedzaam bordje pap of een goed belegde boterham met een lekkere kop cacao (of skratie) Dat een goed ontbijt belangrijk is, weet u vast wel. Toch slaan veel mensen het ontbijt over, vaak wegens tijdgebrek of omdat ze simpelweg geen trek hebben vroeg in de ochtend. We gaan in dit artikel nog eens uitleggen waarom een goed ontbijt zo belangrijk is. Als u ‘s ochtends wakker wordt, heeft u ongeveer tien uur (of misschien zelfs wel langer) niets gegeten. Uw lichaam is op dit moment echt toe aan een voedzame maaltijd, ook al voelt dat niet bij iedereen zo. Een ontbijt is niet alleen lekker; het is ook om een aantal andere redenen belangrijk.
 Door ‘s ochtends iets te eten, wordt uw lichaam als het ware opgestart. Als u slaapt, werken al uw lichaamsfuncties minimaal, dus ook uw spijsvertering. Met de eerste maaltijd komt dit op gang. Uw lichaam gaat weer aan de slag met het verteren van voeding.
 Ontbijten stimuleert uw stoelgang. Vooral een vezelrijk ontbijt heeft dit effect. Misschien merkt u wel dat u vaak binnen een half uur na de maaltijd naar de wc moet. Dit komt door een bepaalde reflex. Uw hersenen krijgen een seintje van uw maag dat er voedsel binnen komt. Als reactie hierop sturen de hersenen een seintje naar de darmen om ‘plaats te maken’ voor het nieuwe voedsel. U moet naar de wc.
 Het geeft u energie. Doordat het voedsel verteerd wordt, ontstaat er energie. Dit gebruikt uw lichaam om goed te kunnen functioneren.
 Naast energie, levert een gezond ontbijt u verschillende andere nuttige voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld voedingsvezels, eiwitten, vitamines en mineralen.
 U krijgt minder snel honger (lekkere trek) gedurende de dag. Als u niet ontbijt, zal uw lichaam gedurende de dag deze gemiste voedingsstoffen willen aanvullen. Dit ervaart u in de vorm van trek. Tussen de hoofdmaaltijden door is het verleidelijk om meer ongezonde dingen te gaan eten. Mensen die niet (goed) ontbijten, hebben heel vaak ‘s avonds laat nog trek.
 Onderzoek wijst uit dat mensen die ontbijten minder vaak overgewicht hebben. Een goed ontbijt is een heel belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl.
 Door een goed ontbijt start u de dag met een positief gevoel. Een goed begin is het halve werk. Minder gezond ontbijten, resulteert zoals hierboven reeds beschreven, later op de dag in trek in ongezonde dingen. Dit kan deels komen door de grotere hoeveelheid suiker in het ontbijt. Dat zorgt op een later moment voor meer trek in zoet. De mindset is dus heel belangrijk. Gaat u toch voor die vette hap en die soft (frisdrank), nadat u het ontbijt heeft overgeslagen of staat u wat eerder op om gezond te ontbijten?

 U kunt u na een ontbijt beter concentreren op school of op uw werk. Zonder energie leveren uw hersenen minder goede prestaties.
 Als u ’s ochtends moeite heeft om iets door uw keel te krijgen, begin dan met een bacove (banaan) en wat magere yoghurt. U kunt ook wat ander fruit of muesli aan uw yoghurt toevoegen. Sta een kwartiertje eerder op om te ontbijten.
 Begin uw ontbijt altijd met wat vers fruit. Daarna kunt u bijvoorbeeld een volkoren boterham met ei, sla, tomaat, komkommer eten. Of een kom brinta -of havermoutpap, eventueel aangevuld met stukjes fruit en noten erin. Magere Yoghurt met muesli en fruit is ook okay. Een eiwitrijk product (yoghurt,melk, ei etc.) bij het ontbijt, geeft langer een verzadigd gevoel. Onderschat uw ontbijt niet. Men zegt niet voor niks dat u als een keizer zou moeten ontbijten. Bon appétit.

LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: fitprogram4you@yahoo.com
John Kiesel en Ricardo Bhola