Maandag 18 maart 2019

Het is volgens Abop- parlementariër, ex-politieman en voormalige Justitieminister Edward Belfort onmogelijk dat geen enkele Surinamer betrokken is geweest bij de operatie van de drugsduikboot die twee weken terug in het district Saramacca is gevonden. “Surinamers hebben altijd hand- en spandiensten verleend bij alle drugstransporten van en naar Suriname. Zelfs de drugsvliegtuigen die worden onderschept, daar stonden Surinamers als hoofdverdachten achter. Ik weet precies hoe het gaat, want ik zat jaren bij de bestrijding van drugs. Die duikboot is bovendien zonder drugs gevonden, dus met andere woorden: die drugs zijn nog in Suriname”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Volgens zijn eigen berekening kan zeker meer dan 10 ton cocaïne met de duikboot vervoerd worden. De politicus benadrukt het vooral kwalijk te vinden dat waarnemend Justitieminister Ferdinand Welzijn leugens in de media verkondigt door vroegtijdig de betrokkenheid van Surinamers te ontkennen. “De minister liegt! Als u niet weet wat u moet zeggen, liever zwijgt u. Geen mens gelooft u”, zegt Belfort aan de bewindsman. Hij vindt het jammer dat Suriname van de toekomstige voedselschuur nu veranderd is in de cocaïneschuur van de wereld. Gezien de manier hoe deze zaak wordt behandeld, weet de Abop’er nu al dat alles op den duur in een doofpot zal belanden

Meer informatie delen middels persconferentie
Het is volgens de ex-Justitieminister de eerste keer dat er zo geheimzinnig wordt omgegaan met een druggerelateerd vaartuig. Hij gelooft helemaal niets van de verklaring waarin het ministerie van Justitie en Politie aangeeft dat zeven Colombianen en een Cubaan zijn ingesloten. “In het verleden hebben wij altijd situaties meegemaakt waar de justitiële autoriteiten persconferenties beleggen om meer informatie met de samenleving te delen. Ook de in beslag genomen spullen, de duikboot en eventueel foto’s van aangehouden verdachten zouden dan worden getoond. Niets daarvan hebben wij gezien. Waar is die duikboot op dit moment? Straks zullen wij horen dat die duikboot in de modder is gezonken. Als de foto’s niet via de pers en social media waren uitgelekt, was er mogelijk ook nooit iets hierover gerept”, stelt de politicus. Als ex-politieman is het voor Belfort ook belangrijk dat justitiële autoriteiten meer informatie vrijgeven over de zogenaamd aangehouden buitenlanders. “Waar verbleven zij? Wie heeft bijvoorbeeld huishuur of het appartement voor hen geregeld? Hoe lang zijn ze in Suriname? Hoe zijn ze aan voertuigen gekomen om zich te verplaatsen? Op wiens naam staat de verzekering van het voertuig? Van wie is het perceel waar de duikboot is aangetroffen?”, aldus de politicus.

Informatie was dagen eerder al bekend
Belfort benadrukt dat buitenlandse organisaties de bewegingen van de duikboot al geruime tijd hebben gevolgd en deze informatie dagen van tevoren al hadden doorgespeeld aan Surinaamse autoriteiten. Echter, de informatie is verborgen gehouden voor de media.

Mathoera heeft juist gehandeld
In tegenstelling tot Juspol, vindt Belfort dat collega-parlementariër Krishna Mathoera prima heeft gehandeld door gelijk de foto’s van deze ‘semi-submersible vessel’ wereldkundig te maken. “Als parlementariër heeft zij haar plicht vervuld. We kunnen dit vergelijken met de drugstransporten op de vliegtuigen. Het zijn vaak jagers die dit aan de licht brengen. Zullen wij dan ook zeggen dat die jagers het onderzoek daar bemoeilijken? De verklaring van het ministerie is slechts een afleidingsmaneuver”, aldus de politicus.

FR