Edmund Dundas: “Mevrouw Blokland focust zich teveel op geld”

Edmund Dundas
Edmund Dundas
Vrijwel elke nieuwe maatregel van de directeur van Transport, Joyce Blokland-Wijnstein, binnen het particulier vervoer, is gericht op het genereren van staatsinkomsten. Dit stelt Edmund Dundas, bushouder op het PL (Paramaribo-Lelydorp)-traject, tegenover Dagblad Suriname. “Het is me opgevallen dat de directeur de laatste tijd veel over geld praat. Zo zijn de kosten voor vervanging van de bussen van SRD 200 verhoogd naar SRD 1.000. De directeur wil ook hoge boetes van meer dan SRD 2.000 opleggen aan de buschauffeurs die op het rijwielpad rijden. Rijden op het rijwielpad keur ik zelf ten zeerste af. Maar zoals ik mij als vergunninghouder aan regels moet houden, is de directeur ook gebonden aan regels. Je kan niet van de ene op de andere dag torenhoge boetes opleggen.”
Het directoraat heeft overigens sinds dinsdag controleurs ingezet op de PL-route zonder eerst in overleg te treden met de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). Het zijn circa 20 controleurs die controle uitoefenen op het ‘los’ rijden van de PL-buschauffeurs. Naar zeggen van Dundas is het controleaspect niet datgene wat voor irritatie heeft gezorgd. “Controle is geen daad van vijandschap, maar wat voor wrijving heeft gezorgd, is dat de directeur nu zegt dat we verplicht zijn om bij de begin- en eindhaltes te parkeren. Dit, wetende dat het parkeerterrein niet alle 167 PL-bussen kan accommoderen.” Het PL-traject is vanuit Lelydorp naar de stad 18 km. Doordat deze route een grote aanloop van passagiers kenmerkt, is het niet verantwoord om de passagiers alleen vanuit de begin- en eindhalte op te halen, voert Dundas aan. “Mevrouw Blokland houdt met veel zaken geen rekening. Daarom willen we overleg voordat er escalaties volgen. De prikactie op woensdag was slechts een signaal naar het directoraat.”
Het ziet ernaar uit dat Blokland-Wijnstein erop uit is om het systeem van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) toe te passen binnen het particulier vervoer. Dundas zegt met klem dat dit niet zal werken. De NVB-vervoerders zijn namelijk in dienst van de overheid, terwijl de particuliere bushouders zelf voor hun salaris moeten zorgen. De brandstofcompensatie dient daarbij slechts als tegemoetkoming om de bustarieven aan de lage kant te houden. “Wij zijn ondernemers, de directeur kan dus niet constant met allerlei zenuwslopende maatregelen op ons afkomen”, aldus Dundas.
KSR

error: Kopiëren mag niet!