Eddy Wong Chung: ‘Artsen beseffen belang van doktersassistenten niet voldoende’

Eddy Wong Chung Artsen beseffen belang van doktersassistenten niet voldoendeDoktoren in Suriname beseffen nog niet voldoende dat hun spreekuren verlicht kunnen worden door doktersassistenten. “Alles gebeurt vlug. De patiënt is aan het eind van de dag ontevreden en de dokter is moe.” Dit stelt arts Eddy Wong Chung na de beëdiging van 17 nieuwe doktersassistenten op dinsdag 8 augustus door het Huisartsinstituut Suriname (HISURI).
Wong Chung, gevraagd naar als er gekeken wordt naar de behoefte in het veld, reageerde zeer enthousiasts. Naar zijn oordeel is de behoefte er volop. Dit zeker gezien de manier waarop een groot deel van de artsen hun poli’s draaien. De arts vermoeit zichzelf door het zelf willen managen van zijn poli, terwijl die zich volledig moet focussen op de behandeling van de patiënt.
“In Nederland mag je geen poli draaien als je geen gediplomeerde doktersassistent in dienst hebt. Je krijgt pas een vergunning als je een doktersassistent in dienst hebt. Het is belangrijk dat deze mensen er zijn die het werk willen en kunnen doen. Helaas moet ik zeggen dat doktoren in Suriname meestal niet op afspraken werken. Je komt aanlopen en schuift maar aan. Mensen hebben haast, maar moeten een hele dag inleveren. Dat kost uiteindelijk ook een attest”, stelt Wong Chung.
De doktersassistent zou vooral moeten nagaan welke gevallen spoedgevallen zijn. Zaken die bijvoorbeeld op een andere dag, telefonisch of op een ander manier kunnen worden afgehandeld, dienen ook in acht te worden genomen. Zodoende dient de druk op de poli te verminderen. De arts heeft zo op dag basis ook minder patiënten te behandelen, waardoor er meer tijd overblijft voor aandacht per patiënt. “Je kunt zo 60 mensen die per dag op de dokter wachten, terug brengen naar 20 per dag”, stelt de arts.
In totaal heeft het instituut met deze 17 al 75 doktersassistenten opgeleverd. Het ligt in de bedoeling dat in januari van het komend jaar wederom een lichting wordt gedraaid. Het lastige voor het instituut is het wegblijven van financiële aandacht. Klaarblijkelijk wordt van zowel huisartsen als beleidswege geen financiële aandacht besteed om de opleiding draaiende te houden. Het instituut moet zelf opzoek gaan naar haar middelen, en zoveel als mogelijk bezuinigen. Meestal ook bezuinigingen op cruciale activiteiten voor de opleiding.
De kennis van een doktersassistent overlapt met die van een verpleger. Echter, kan de verpleging in de praktijk nimmer worden vervangen door een doktersassistent. Een doktersassistent moet eerder als een manager voor de arts worden gezien, die ook over medische kennis bezit. “Je zou kunnen zeggen dat de assistent de poli beheert”, aldus Wong Chung.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!