Donderdag 24 januari 2019

In 1973 werd ik ( Eddy Monsels ) formeel toegelaten als lid van de Spaanse sportvereniging Deportivo La Coruna. Ik had daarom natuurlijk bijzondere belangstelling voor de recente geruchten dat “Surinamer” Clarence Seedorf de nieuwe trainer van Deportivo zou worden, vanwege het volgende uit mijn achtergrond:
Een groot deel van de Surinaamse doctoraal gevormde geologen van mijn generatie is in Nederland opgeleid. Het landschap van Nederland was echter voor de praktijk van de geologie van beperkte betekenis, vanwege het vlakke karakter van het gebied, en het feit dat de hoogste berg daar nog geen driehonderd meters hoog is. Voor Suriname is de hoogste berg bijna dertien-honderd meters, en in Spanje is dat meer dan drieduizend meters. Nederlandse studenten moesten daarom voor het praktische deel noodgedwongen naar het buitenland. De landen met een economische achterstand binnen Europa verwelkomden graag de Nederlandse universiteiten en studenten, omdat die bij stages, zonder kosten voor die landen, een bijdrage konden leveren om de geologische kaarten van afgelegen provincies in die landen op te stellen, of om reeds bestaande kaarten verder te detailleren. Mijn Nederlandse universiteit van Leiden had een dergelijke overeenkomst met de Spaanse Universiteit van de provincie Galicie, die als hoofdstad had de stad La Coruna. De provincie had volgens Spaanse traditie ook een voetbalclub die naar Spaanse traditie werd genoemd naar de hoofdstad, n.l. Deportivo La Coruna. Elk jaar bracht ik als student geologie twee tot drie maanden door in de regio La Coruna. Toen ik, destijds kampioen 100 meter en 60 meter sprint van Nederland, ontdekte dat er ook een atletiekafdeling van voetbalclub La Coruna bestond, sloot ik me in 1972 aan, en deed het eerste jaar mee aan lokale wedstrijden. Ik won daarbij alle sprintnummers . Het bestuur van de club vroeg toen in 1973 officieel in Nederland aan, of ik in die jaarlijkse perioden van 3 maanden als Spaans atleet mocht worden behandeld en ingezet. Die toestemming werd snel formeel verleend, zodat ik na terugkeer uit Spanje met mijn opgedane wedstrijdritme dat jaar nog voor Nederland kon uitkomen. Ik werd dus officieel lid van La Coruna, met een formele lidmaatschapskaart, met daarbij alle rechten en plichten. Als lid van het team van Galicie heb ik de kleuren van Spanje sportief moeten verdedigen, o.a. tegen de stad Lissabon in Portugal, waarmee de provincie een eeuwenoud vriendschapsverdrag heeft. Ik won voor Spanje daar de 100 meter sprint. Ik correspondeerde tot jaren na mijn terugkeer in Suriname met het bestuur. Aangezien ik tot heden geen opzegging van mijn lidmaatschap heb ontvangen, beschouw ik mezelf nog als lid van La Coruna. Het blauw- witte officiele clubtenue uit 1972 heb ik tot heden in mijn bezit. De strepen op het tenue waren toen wel horizontaal .

Ik had in de Spaanse periode vrije toegang tot alle faciliteiten van La Coruna, en heb daar in de zomermaanden gratis zeer grote clubs zien voetballen. Johan Cruijff kon ik in Nederland elke week op de televisie bewonderen, maar de eerste keer dat ik hem live zag en sprak, was in het zelfde stadion van La Coruna van deze tijd, El Riazor, met het verschil dat er nu geen atletiekbaan meer in het stadion bestaat, omdat die plaats heeft moeten maken voor de vergroting van de tribunecapaciteit, tot bijna naast het veld. Er is wel elders in La Coruna een aparte atletiekbaan opgezet.

Toen ik vernam dat Clarence Seedorf trainer zou worden van La Coruna, was mijn eerste gedachte als Corunaman: “ Welcome home brother” . De ene keer waarbij ik Seedorf persoonlijk ontmoette en sprak in Suriname , maakte hij een serieuze indruk op mij, en men zou hem volgens mij zo de leiding van een zakelijke organisatie buiten de sport kunnen toevertrouwen. Ik heb in de Spaanse competitie steeds Real Madrid gesteund, zeker tegen Barcelona, maar nooit tegen La Coruna mijn “thuisploeg”. Ik hoop daarom, dat de zakelijke Seedorf de ploeg naar grotere hoogten kan brengen, en ze in elk geval in dit competitiejaar buiten de degradatie zone kan houden. En als ze winnen van Real Madrid zal ik, in elk geval dit jaar, ook van harte meejuichen.” Welkom in mijn club Clarence, en ik wens je alle succes toe. Go for it!”

Drs.Eddy Monsels