Duurzame ontwikkeling landbouw: Suriname, Brazilië en Guyana

Frankie Rodgers schrijft in een lokaal dagblad van 13 september 2016 dat hij in Suriname een sojafabriek zal beginnen. Rodgers wil niet alles in eigen beheer doen. Voor de productie van soja wil hij werken met een coöperatie van boeren. Door de opkoop van deze boeren te garanderen, wordt de teelt duurzaam en maatschappelijk verantwoord. Het bedrijf zet hij niet alleen uit winstoogmerk op, maar ook uit liefde voor zijn land. Rodgers is een ondernemer en oud-werknemer van een grote Amerikaanse sojaproducent. Naar aanleiding hiervan schrijft Kardie Kartosoewito, landbouwkundige, het navolgende: “De sojaplant gedijt heel goed in Suriname, vooral de Braziliaanse rassen kunnen hoge opbrengsten leveren. Mijn meer dan vijftig jaar ervaring in de landbouw heeft mij geleerd dat Surinaamse boeren (nog) niet goed in staat zijn om op een duurzame manier samen te werken. Zie het voorbeeld in Nickerie in de rijstsector. Volgens mij is er in Suriname geen goed draaiende productiecoöperatie”.
Cornell Evers april 2015 : “Soja is in Brazilië big business. De Braziliaanse regering heeft de soja-industrie tot haar vlaggenschip gemaakt. De opbrengst werd in de periode 2014/2015 geschat op 95 miljoen ton en is daarna vergroot met 5 %. De meeste soja wordt geteeld voor de export naar Nederland en China ten behoeve van de vlees- en zuivelindustrie. Met twee miljoen ton sojabonen is Nederland na China de grootste importeur van Zuid-Amerikaanse sojateelt ter wereld. Brazilië investeert veel geld in de landbouwproductie en landbouwindustrie. De regering Dilma heeft in 2014 veertig miljard (40 miljard) euro’s geïnvesteerd in grootschalige landbouwprojecten. Er is gekozen voor een industrie die sojabonen en mais naar China en Europa exporteert in ruil voor Amerikaanse dollars en euro’s. Koffie, suiker, sojabonen, sinaasappelsap, cacao zijn de grote landbouw- exportproducten van Brazilië. Brazilië hoort bij de top van de wereld als het gaat om de export van landbouwproducten. Met koffie, suiker en sinaasappelsap staat Brazilië op de eerste plaats van de wereldranglijst. Met sojabonen staat dit land op de tweede plaats van de wereldranglijst”.
In ons buurland Guyana overtreft de landbouw (rijst, suiker, rum) de mijnbouw, niet alleen wat werkgelegenheid betreft, maar ook in de waarde van de productie en export. Suriname, een grootschalig lui en lekker ambtenarenland en levenslange verzorgingsstaat van en voor de politieke elite van Suriname, kan uit de hierboven vermelde feiten en cijfers heel veel leren.
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!