Duitsland klopt Frankrijk

duitsDuitsland is de eerste halvefinalist van het WK 2014. De huidige nummer twee van de wereldranglijst had vrijdag aan één doelpunt van Mats Hummels genoeg om Frankrijk naar huis te sturen (0-1). Duitsland, dat in 1998 voor het laatst de halve finale niet haalde, neemt het in de volgende ronde op tegen Brazilië of Colombia. Les Bleus bereikten in het kampioensjaar van 1998 voor het laatst de halve eindstrijd. Duitsland hoopt tijdens het toernooi in Maracanã terug te komen, want in dit stadion wordt op 13 juli de finale gespeeld. De Nationalelf van Joachim Löw is in ieder geval nog in de race voor het wereldgoud.
De basis voor de overwinning op Frankrijk werd na dertien minuten gelegd: toen kopte Hummels een vrije trap van Toni Kroos via de lat in het doel. De voorsprong was verdiend, want Duitsland eiste de bal steevast op en was de baas op het middenveld. De goal viel op een moment waarop Frankrijk in de wedstrijd leek te groeien. De blauwhemden waren na het doelpunt van slag en lieten pas na het halfuur weer even hun tanden zien. Manuel Neuer voorkwam met een goede redding de gelijkmaker van Mathieu Valbuena en de rebound van Karim Benzema werd gekraakt. De spits kreeg op slag van rust ook nog een aardige kans, maar werd over het geheel bezien goed in toom gehouden. Frankrijk kwam slechts sporadisch onder de druk uit en het bleef bij rust dan ook bij een minimale achterstand voor de kampioen van 1998. Het team van Didier Deschamps moest die 0-1 wegpoetsen en kwam dan ook met aanvallende intenties uit de kleedkamer. Patrice Evra en Raphaël Varane dreigden, maar konden Neuer niet serieus op de proef stellen. Frankrijk werd wel sterker en sterker, maar de tegenstander hield zonder veel moeite stand. De wedstrijd lag ook vaak stil door kleine overtredingen en slordigheden. Deschamps bracht na 73 minuten Loïc Rémy binnen de lijnen en daardoor ging Frankrijk met vier aanvallers spelen. Verder dan twee schot van Benzema, die gekeerd werden door matchwinner Hummels en Neuer, kwamen de Fransen, ook met Olivier Giroud in de ploeg, evenwel niet in Rio de Janeiro. Duitsland liet in de persoon van André Schürrle na om het duel op slot te gooien: de invaller schoot op de voet van Hugo Lloris en mikte even later tegen het lichaam van Varane. Desondanks sleepte Duitsland de kleine voorsprong over de streep en kan het zich opmaken voor een treffen met het gastland of Colombia.