Vrijdag 24 mei 2019

polAgent van politie eerste klasse, Radjes Girdhari (43), te werk gesteld bij de afdeling Maritiem van het Korps Politie Suriname (KPS) is op donderdag 14 februari heengegaan. Deze politieman is tijdens de dienst overleden. Op maandag 4 februari is onderinspecteur van politie Omperkash Rampadarathsingh werkzaam op politie Santo Boma overleden. De aangereden aspirant agent van politie, Prewesh Jodha, is donderdag 7 februari in het ziekenhuis overleden. Hij werd op dinsdag 5 februari door een autobestuurder op de Oost-West verbinding in het district Commewijne aangereden.

Volgens zijn collega’s was Girdhari zoals gewoonlijk aan het werk. Hij voelde zich plotseling onwel en viel bewusteloos neer. Hoofdinspecteur Humphrey Naarden bevestigt in een gesprek met Dagblad Suriname dat de politieman bewusteloos raakte tijdens het werk. Hij werd per ambulance, reanimerend, overgebracht naar de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis. Ondanks alle inspanningen is de agent toch nog onderweg komen te overlijden.

Heel opvallend is dat in de maand februari, binnen 2 weken, al drie politiemannen zijn heengegaan. “Dit bericht kwam als een schok over bij het korps. Wij hadden natuurlijk niet verwacht, omdat deze man niet ziek was. Als er sprake is van ziekte kan je een inschatting maken en het ergste verwachten. In deze korte tijd zijn drie korpsleden heengegaan en dit heeft een impact op de organisatie. Van deze drie zijn twee agenten tijdens de dienst komen te overlijden. De derde was bezig te sporten. Vrijwel alle drie korpsleden waren nog in de bloei van hun leven.” Naarden condoleert de collega’s die deze politiemannen van dichtbij kenden c.q. met hen hebben samengewerkt. Met het heengaan van hun dierbaren krijgen de families een zware klap te incasseren. Aan de nabestaanden wenst Naarden, als hoofd van de afdeling PR, heel veel sterke toe in deze zware dagen.

Naarden zegt verder dat de familie zich kan wenden tot de administratie van KPS voor afhandeling van de financiële zaken. Bijkans alle politiemannen zijn voorzien van een levensverzekering. De Surinaamse Politiebond (SPB) helpt de leden ook met financiële middelen ten behoeve van de begrafenis. Ook de overheid maakt financiële middelen vrij voor de kinderen en de weduwe c.q. de nabestaanden.

Saskia Bandhan