3 goud en 4 zilver voor Surinaamse zwemmers op Carifta games dag 1

Yael Touw Ngie Tjouw
De Carifta zwemkampioenschappen op Jamaica zijn gisteren van start gegaan. Suriname doet mee met 19 zwemmers, te weten; Chantell Peiter, Valery Amstelveen, Megan de Freitas, Ayesha Bhairo, Briënne Renfurm, Evita Leter, Yael Touw Ngie Tjouw, Wendell Zinhagel, Jaïr Telting, Irvin Hoost, Cedric Blokland, Jaïr Vreugd, Renzo Tjon-A-Joe, Raïz Tjon-A-Joe, Daniel Kolf, Michael Grauwde, Robert Tjoe-A-On, Wayne Denswil en Zuhayr Pigot. Gistermorgen hebben de Surinaamse zwemmers liefst 17 finale plaatsen behaald. Helaas hebben Jair Vreugd en Robert Tjoe-A-On hun races op de 50m rug gemist. Jammer, want het waren zeker finale plaatsen geweest. In totaal oogste de Surinaamse selectie 3 goud en 4 zilver op dag 1.
Yael Touw Ngie Tjouw heeft de eerste gouden plak voor Suriname behaald en wel op de 50m rugslag. De 12-jarige Touw Ngie Tjouw die zijn debuut op deze Caribische wedstrijden maakt, heeft gepresteerd om de eerste dag al 2x goud te behalen voor Suriname. Zijn 2de goud won hij op de 100m vlinderslag met een tijd van 1:04:33; slechts 0:30 seconden verschil van nummer 2 Kael Yorke uit Trinidad & Tobago. De 3de goud is kwam op naam van Cedric Blokland; ook op de 50m rugslag in de leeftijdsgroep 13-14. Blokland behaalde op de 100m vlinderslag de zilvere medaille met een tijd van 1:00.87. Verder behaalde Suriname ook 2 zilveren plakken op individuele nummers door Brienne Renfurm en Zuhayr Pigot. Renfurm deed dit in de leeftijdgroep dames 15-17 jaar op de 50m rugslag en Pigot tijdens de heren 15-17 jaar 100m vlinderslag. Op de 15-17 400m vrijeslag estaffete eindigde Suriname op de tweede plaats. Net 1:15 seconde na de estafette ploeg van Trinidad en Tobagao. Op de derde plaats eindigde Jamacia. In deze estaffette ploeg zaten volgens volgorde Zuhayr Pigot, Denswil Wayne, Tjon A Raiz Joe en Renzo Tjon A Joe.
De coaches Marcel Tjon Kong Hong, Anil Girjasing en Yash Daryanani begeleiden de selectie op Jamaica. De wedstrijden duren tot en met 2 april 2013.