Zondag 16 juni 2019

De nieuwe zwemverenigingen TNT, NTC en The Whales houden komende zaterdag 22 september tussen 17:00 en18:00 uur het eerste Distrikten Vierhoekszwemtoernooi tussen Nickerie, Wanica, Para en Sipaliwini. Dit wordt gehouden in zwembad Parima. “De bedoeling van dit toernooi is om als lidvereniging invulling te gegeven aan de visie van de Surinaamse Zwembond (SZB) om de zwemsport in nog meer districten te promoten en meer districtskinderen de kans te geven zich te ontwikkelen en/of laten bevorderen tot topwedstrijdzwemmers. Dit zegt zegt Gordon Touw Ngie Tjouw, hoofcoördinator van dit evenement. Michael Klein is de voorzitter van de zwembond.

Alhoewel 3 verengingen het toernooi organiseren, zullen hun zwemmers niet deelnemen onder hun clubvlag, maar onder de naam van een district. Zo zullen NTC en The Whales als verenigingen uit Nickerie, hun rijstdistrict vertegenwoordigen. De zwemmers van TNT is een club met wedstrijdzwemmers uit verschillende districten. Deze zullen dan hun district vertegenwoordigen. Deze districten zijn Wanica en Para. Er is bewust ervoor gekozen het hoofddistrict niet te laten deelnemen, aangezien de meeste zwemmers in Suriname uit Paramaribo komen. Deze kunnen reeds in voldoende mate meedoen aan wedstrijden.
Dit vierhoekstoernooi kan geclassificeerd worden als ontwikkelings- en/of oefenwedstrijden waarbij de gezwommen wedstrijdtijden niet officieel erkend zullen worden door de SZB. Desondanks heeft de SZB zijn volle ondersteuning geboden bij dit evenement, gezien het belang en de waarde van dit toernooi voor de deelnemende districten en de totale zwemgemeenschap.

Als gastclub bij dit toernooi is Delfins Swimming Club uit Bonaire ook uitgenodigd voor deelname. Bij Delfins Swimming Club trainen twee toptalenten, Chenice Bergman-Oosterlee en Faricha Bergman Oosterlee, beiden van Surinaamse komaf. Voor Chenice Bergman-Oosterlee, die afgelopen maand gekozen is als Sporter van de Maand van Bonaire, is het extra leuk, aangezien zij in Suriname geboren is. Zij kan hier haar geboortedistrict Sipaliwini dan vertegenwoordigen.