Zaterdag 20 april 2019

Frontfoto 2Op de Sewrajsingh muloschool in het district Commewijne is de inschrijving zeer teleurstellend verlopen. Dit melden enkele ouders tegenover Dagblad Suriname. Alhoewel de inschrijving officieel op donderdag en vrijdag zou geschieden, hadden de ouders zich reeds op woensdag aangemeld. Opmerkelijk daarbij is dat sommigen niet eens op de uitslag van de eindtoets hadden gewacht; de ouders hadden er namelijk alles voor over om hun kinderen, indien ze geslaagd zijn, in hun eigen omgeving naar school te sturen. “Ik was zelfs van niets op de hoogte. Op een gegeven moment werd ik geïnformeerd over de drukte die er woensdag op de school was. Ik ben me toen na de uitslag ook gaan aansluiten en pas de volgende dag (donderdag) werd ik geholpen met de inschrijving. Mijn hele middag en avond moest ik op die school doorbrengen”, vertelt de vermoeide ouder A.L.

A.L. mocht van geluk spreken dat de inschrijving gelukt is. Er waren slechts 70 inschrijvingen toegestaan, aangezien het een minder omvangrijke school betreft. Dit betekent dat een groot deel van de ouders met een droevig hart het schoolterrein moest verlaten om een plek op een andere school te zoeken. Ook de enige openbare school op Meerzorg heeft het maximum van nieuwe inschrijvingen bereikt. “Als ik niet de tijd had genomen om mijn avond op de school door te brengen, zou mijn kind ook niet ingeschreven kunnen worden. Tijdens de uitslag was er gezegd dat we onze kinderen donderdag en vrijdag kunnen inschrijven, maar in principe werkt dat niet. Er zijn ouders die met een baby in hun armen in de rij hebben gestaan.” Elk jaar weer een drama ondergaan voor een inschrijving, typeren de ouders als zeer mensonterend.

Tekort aan muloscholen
Het verwijt dat de inschrijving op de Sewrajsingh muloschool in het district Commewijne zeer teleurstellend is, ligt aan het feit dat er binnen dit district een abnormaal tekort is aan muloscholen. Dit bevestigt Shrutiekant Ramjatan, directeur van Sewrajsinghschool, tegenover Dagblad Suriname. “In Commewijne zijn er 6 lagere scholen en slechts 2 muloscholen (1 openbaar en 1 gemeenteschool). Zolang er geen nieuwe scholen worden gebouwd, zal de teleurstelling zich jaar in en jaar uit voordoen. Het is dus niet een issue van de Sewrajsinghschool, maar van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc). Er zijn teveel lagere scholen, teveel geslaagden en te weinig muloscholen”, accentueert Ramjatan.

Hij voert aan dat het niet mogelijk is om ongelimiteerde inschrijvingen aan te nemen. Er moet rekening gehouden worden met het aantal gedoubleerde leerlingen en de opvangcapaciteit van de school. Op de Sewrajsinghschool is er overigens een slagingspercentage van 73% (direct geslaagden) behaald. “Voor de uitslag hebben de ouders inderdaad in de rij gestaan. Dat heb ik hen niet gevraagd om te doen; ze hebben er zelf voor gekozen om garant te staan voor een plek op de school. Ik heb woensdag middernacht een kijkje genomen op school. Ik zag dat de ouders een lijstje hadden bijgehouden wie allemaal in de rij hadden gestaan. Dus het is te begrijpen dat iemand, die bijvoorbeeld omstreeks 08:00 uur of 24:00 uur in de avond van woensdag in de rij komt staan, niet geholpen kan worden aan een plek.” Dit, ondanks dat de inschrijving voor donderdag en vrijdag was ingeroosterd.

Ramjatan beklemtoont dat deze situatie voor geen enkele inwoner van Commewijne een nieuwigheid is. In het vorig schooljaar heeft hij getracht om zoveel mogelijk inschrijvingen toe te laten, totdat het maximum van 32 leerlingen per klas op een gegeven moment overschreden werd. Het is onverantwoord om dit jaarlijks te doen, voegt Ramjatan toe. In zijn optiek is er geen andere keus dan nieuwe scholen neer te zetten in Commewijne, welke een aangelegenheid is van de autoriteiten. “Wie geen plek vindt, kan zich op 22 en 23 augustus 2018 registreren, zodat de inspectie kan interveniëren. De school zal qua afstand wat verder liggen, maar tenminste hebben de kinderen dan toegang tot het onderwijs”, aldus Ramjatan.

KSR